Dodatak vinpocetina – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Vinpocetin je sintetski alkaloid izveden iz biljke periwleilin (specifično, sintetiziran iz molekule poznate kao 'vincamin') koji se čini da ima zapis o korištenju u europskim zemljama za liječenje kognitivnog pada, oporavka moždanog udara i epilepsije. Vinpocetin se također obično koristi kao nootropni spoj u nadi da može promicati formiranje memorije.

Vinpocetin nije u potpunosti apsorbiran, ali ono što se ubrzano apsorbira vrhove u krvi i lako ulazi u mozak gdje može vršiti svoje funkcije. Nekretnine koje se pojavljuju primjenjuju se na oralni dodatak vinpocetin uključuju neuroprotekciju (protiv toksina i višak stimulacije) i smanjujući neuronsku upalu, dok se čini da je kognitivni poboljšanje učinak ne čini dobro podržanim dokazima u ovom trenutku u ovom trenutku. Dok se vinpocetin čini učinkovitim u sprječavanju toksina ili stresora koji uzrokuju amneziju, još nije dokazano da inherentno poboljšava stvaranje memorije.

Čini se da se vinpocetin također ima djelotvornost protiv kognitivnog pada, ali količina literature o ovoj temi je mnogo manja od drugih testiranih lijekova u tu svrhu (posebno CDP-choline ili alfa-GPC). Barem je jedna studija zabilježila poboljšanje vremena reakcije s 40 mg tableta vinpocetina, što može biti jedno od samo praktično relevantnih poboljšanja za zdrave osobe u ovom trenutku u vremenu.

Čini se da infuzije vinpocetina pojačaju protok krvi u mozak bez inherentno mijenjanja tlaka sistemski, a to se smatra (ali nije prikazano) da se primjenjuje na oralno gutanje. To bi potencijalno smanjilo glavobolje uzrokovane prekomjernim tlakom i je u skladu s tradicionalnom korištenjem postrojenja za periobu (za smanjenje glavobolje).

Čini se da se vinpocetin ima ulogu u neuroprotekcije i smanjenje neuralne upale, a za zdrave osobe može potencijalno povećati protok krvi u mozak i poboljšati vrijeme reakcije (ograničeni dokazi sve oko). Korist od vinocetina u formiranju memorije još nije dokazana, ali može zaštititi mozak iz amnezije

Mehanizmi vinpocetine su brojni. Čini se da je interakcija s nekoliko ionskih kanala (natrij, kalij i kalcij), dok teži da rezultira supresivnim učincima na otpuštanje neurotransmitera i neuroprotekcije kada su potisnuti dopamin ili glutamat (ova dva, kada nepotrebno stimuliraju toksini, mogu uzrokovati oksidativno oštećenje), može uzrokovati oksidativno oštećenje). Također je u interakciji s alfa adrenergičkim receptorima i TPSO receptorom, a točna korist od ovih interakcija receptora nije jasno da su vjerojatno relevantni jer se javljaju u istim koncentracijama koje interakcije ionske kanale rade.

Vinpocetin je također PDE1 inhibitor, koji je mehanizam koji je i kardioprotektivni i kognitivni poboljšanje. Nažalost, ova inhibicija se javlja na prilično velikoj dozi i ne može se primjenjivati na standardne dodatne doze vinpocetina.

Slično PDE1, čini se da se antidopaminergički potencijal vinpocetina i izravan inhibicija glutaminergičkih receptora pojavljuju u vrlo visokim koncentracijama in vitro i možda neće biti relevantni za standardnu dodatak.

Vinpocetin je vjerojatno modulator aktivnosti ionskog kanala, iako postoje neke interakcije receptora na alfa-adrenergički i TSPO koji izgledaju relevantne. Zabilježeni su i drugi mehanizmi, uključujući inhibiciju PDE1 ili ometanje glutaminergičkog / dopaminergičkog neurotransmisije in vitro ali u koncentracijama koje su mnogo veće i stoga ne mogu biti relevantne nakon oralnog uzimanja vinpocetina

Vinpocetin je povezan s fetalnom toksičnosti u nizu studija na životinjama. Oprez u jamstvom.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj