Dodatak tauroursodeoksiholnoj kiselini – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Tauroursodeoxycholic acid, češće nazivana TUDCA, je žučna sol koja se prirodno nalazi u tijelu. Kada obične žučne soli stignu do crijeva, bakterije ih mogu metabolizirati u UDCA, a zatim se kasnije vezati za molekulu taurina i postati TUDCA.

Tudca je vodotopiva sol u vodi, koja je u suprotnosti s redovitim žučnim solima koje posjeduju i u vodi topljive i debljine i dodjeljuju efekt deterdženta. To je dobro za biološku namjenu žučne soli (emulgirajuće masti u crijevima za pomoć u apsorpciji), ali kada žurne kiseline natrag u jetru, kliničko stanje koje se zove cholestasis koji se javlja kada je jetra nezdrava, te žučne soli mogu biti štetne stanice uništavanjem membrana i signalizaciju smrti stanica. Tudca i ostale vodotopive soli u vodi kao što su UDCA natječu se s tom toksičnosti i time posredno štite stanice od smrti.

Osim toga, čini se da je Tudca u stanju smanjiti stres na bilo koju ćeliju Endoplazmatski retikulum; organele u stanicama koje služe kao autocesta od jezgre u citoplazmu i pomaže u preklapanju proteina. Kroz smanjenje ER stresa, Tudca je umiješan u širok raspon stvarnih metaboličkih učinaka kao što je smanjenje inzulinske rezistencije i dijabetesa, a biti neurološki sredstvo za zaštitu. Međutim, korištenje Tudca izvan jetre su preliminarno, a korištenje Tudca za pomoć već povrijeđenoj jetri je prilično pouzdan jer se Tudca koristi u kliničkim okruženjima (bolnice) za liječenje kolestaze.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj