Dodatak Taraxacum officinale — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Taraxacum officinale, također poznat kao maslačak, povrće je koje većina ljudi naziva korovom. Maslačak se ponekad koristi kao zelena salata, a u zemljama istočne Azije ima ograničenu tradicionalnu upotrebu. U svijetu se koristi zbog svog diuretičkog učinka.

Iako se maslačak uzima prvenstveno kao diuretik, nedostaju dobri ljudski dokazi za ovaj učinak.

Studije na životinjama i in vitro Dokazi predlažu maslačak mogu imati razne druge korisne zdravstvene učinke, ali je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se te učinke u pravci vratili na pojedinačne spojeve koji se nalaze u maslačkim. Budući da se mnogi od spojeva pronađenih u maslačak mogu naći u drugim biljkama, moguće je da drugi dodaci mogu biti učinkovitiji od maslačka.

Ograničeni dokazi glodavaca ukazuju na maslačak može biti u mogućnosti olakšati probavu povećanjem stope na kojoj hrana ostavlja želudac i ulazi u tanko crijevo. Maslačak također može vršiti zaštitni učinak na gušteraču. Preliminarni dokazi ukazuju na maslačak može imati manje antialergenski svojstva, ali je potrebno daljnja istraživanja kako bi se taj učinak potvrdio.

Maslačak se može koristiti u salatu. Oko 100 g maslačka osigurava oko 10-15% dnevnih kalija, u malo kalorija. Dodavanje maslačkog ne može se u ovom trenutku preporučiti zbog nedostatka ljudskih dokaza za njegove učinke. Ne preporučuje se konzumiranje divljih maslaca, osobito onih koje se uzgajaju u urbanim i prigradskim postavkama, jer će biti izloženi pesticidu.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj