Dodatak Spilanthes acmella — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Spilanthes Acmella (biljka zubobolja, paracress) je prehrambeni proizvod koji ima neku povijest medicinske upotrebe povezanu s njegovim svojstvima ublažavanja bolova. Budući da se bioaktivne tvari apsorbiraju lokalno, a lišće se koristi u salatama, konzumacija salata se reklamira kako bi ublažila zubobolju i druge oralne bolesti kod kojih je bol njihova nuspojava.

Trenutno je u preliminarnoj fazi istraživanja, bez ljudskih dokaza. Čini se da kod štakora ovi učinci ublažavanja boli postoje kada se nanose na kožu (nema dokaza o oralnoj konzumaciji) i prilično su snažni, ali slabije u usporedbi s referentnim lijekom.

Ostala svojstva spilantanske akmele su kao afrodizijak (koji izgleda kao vrlo snažan kod štakora, izgradnju u učinkovitosti tijekom vremena, a ne akutne efekte) i diuretski učinak, koji trenutno ima samo jednu studiju na njemu, ali je izložio snažnije učinke od furosemida od furosemida od furosemida. Čini se da je mehanizam diureze sličan diuretiku petlje.

Dodatno, otkriveno je da Spilanthes povećava testosteron, FSH i LH; slični učinci su također zabilježeni s drugom biljkom koja sadrži istu molekularnu klasu N-akilamida (Anacyclus Pyrethrum), ali trenutno je ovo jedna studija.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj