Dodatak Sphaeranthus indicus — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Indijski čičak East Globe, najizrazitije ime dano Sphaeranthus Indicus, je lijek iz Ayurvede za koji se čini da mu se pripisuje širok raspon tvrdnji. Čini se izvanredno moćnim na nekoliko tvrdnji, ali veliko ograničenje znanosti iza ove biljke je to što mehanizmi djelovanja i stvarne molekule u biljci koje vrše ta djelovanja trenutno uopće nisu dobro poznati. Mnoga istraživanja koriste posebne ekstrakte biljke za koncentriranje određene klase hranjivih tvari (kao što su ekstrakti petrolej etera za koncentriranje nepolarnih spojeva kao što su sekviterpeni), a to je koliko su trenutno dokazi.

Barem je jednom pokazao izvanredne antialergijske učinke in vitro u sprječavanju degranulacije mastocita i nekada se pokazalo da povećava razinu testosterona (sekundarna za inhibiranje konverzije u DHT) sa sličnom snagom finasterida. Tri puta je pokazala učinkovitost u kontroli glukoze u krvi, s dva od ovih studija koje pokazuju sličnu potentnost na glibenklamidu (referentni lijek koji se koristi u liječenju dijabetesa tipa II). Jedna studija koja je bila in vitro Na staničnim linijama raka zabilježene su zapanjujuće antiproliferativne učinke u rasponu od 80-100% inhibicije, što se natjecalo s mnogim referentnim lijekovima koji se koriste u terapiji raka.

Međutim, sve ove studije su vrlo preliminarno. Istočni Globe Indijski čičak je na raskrižju da budu nevjerojatno obećavajuće, ali nemaju dovoljno dokaza koji podržavaju njezinu uporabu. Nedostatak nuspojava koji se pripisuju svibanj samo biti sekundarni da nema veliku uporabu u društvu ili dovoljno testiranja.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj