Dodatak sladića — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

sladić (gliciriza biljke, obično Glabra vrste) korišteni su u tradicionalnoj kineskoj medicini za prilično dobro priznanje za različite probavne i zdravstvene probleme, te kao sredstvo za opće poticanje vitalnosti. Sladić se također rutinski koristi kao proizvod za slatkiše i inherentno je funkcionalna hrana, a ne samo slatkiš (jer ulje koje sadrži tradicionalni okus sladića također sadrži neke bioaktivne spojeve).

Čini se da je jedan od najvažnijih spojeva u sladiću glicirizin, koji je oblik gliciretinske kiseline vezan za šećer (postoji i alfa i beta izomer, s posljednjim 18β-Često se spominje hidroksigliciretična kiselina). Ovaj spoj je vrlo relevantan kada konzumiranje čistih ekstrakata sladića zbog njegove dobre apsorpcije i relativno visoke sadržaje, ali i temelj prilično pouzdano smanjenje testosterona i vrlo pouzdanog povećanja cirkulirajućeg kortizola nakon potrošnje. Oba ova učinka ovise o dozi i nisu povezana ni s kakvim toksikološkim učincima (i poništavaju se nakon prestanka uzimanja sladića), ali mnoge osobe možda žele izbjeći glicirizin i gliciretičnu kiselinu zbog ovih razloga.

Etanolni ekstrakt sladića, koji se ponekad koristi u dodacima, može koncentrirati flavanoide i izoflavanoidne spojeve s relativno niskim sadržajem glicirizina. Čini se da su neki od ovih flavanoida, uključujući Glabridol, kao i klasu flavanoida Liquirtigenin, oni koji imaju svojstva koja bi se smatrala 'korisnima'.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj