Dodatak sarkozinu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Sarkozin, također poznat kao N-metilglicin, je metabolit glicina. Dijeli svojstva s glicinom i D-serinom, iako su njegovi učinci slabiji.

Suplementacija sarkozinom može se koristiti za ublažavanje simptoma depresije i shizofrenije ili za poboljšanje kognicije. Tijelo ga apsorbira pouzdanije od D-serina, koji također može liječiti slična stanja.

Sarkozin se istražuje zbog njegove povezanosti s rakom prostate. To može biti biomarker za rak prostate, što znači da ako je razina sarkozina u krvi viša od normalne, to može biti pokazatelj raka prostate. Ovo ne’ne znači da sam sarkozin uzrokuje rak. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila ova povezanost.

Sarkozin’Glavni mehanizam uključuje inhibiciju transportera, nazvanog GlyT1, koji preuzima glicin i D-serin u stanice. To povećava razinu glicina i d-serina u tijelu i povećava njihove učinke.

Za sada nije poznato je li suplementacija sarkozinom štetna. Može djelovati kao ko-kancerogen, što znači da djeluje’ne uzrokuje rak, ali povećava učinke drugih spojeva koji uzrokuju rak.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj