Dodatak Ruscus aculeatus — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Ruscus aculeatus je biljka koja se obično naziva Mesarska metla zbog tvrdog korijena i (navodnih) antibakterijskih svojstava koja se tradicionalno koristi za čišćenje dasaka za rezanje mesara. Također ima tradicionalnu ljekovitu upotrebu, koja se uglavnom usredotočuje na poboljšanje protoka krvi u venama njihovim stezanjem. Upotreba povezana s ovom 'venotropnom' djelovanjem uključuju smanjenje oteklina nogu i edem, liječenje kronične venske insuficijencije i liječenje ili sprečavanje hemhoroida.

Sama biljka sadrži razne strukture saponina, od kojih aktivne nisu u potpunosti razjašnjene, ali se smatra da su skup sličnih saponina poznatih kao ruskogenini i neoruskogenini. Oni su prisutni u visokim razinama u okomitom korijenu biljke (rizom) i imaju tendenciju da budu standardizirani za suplementaciju.

Što se tiče djelovanja biljke, čini se da povećava aktivnost noradrenalina na razini sinapse gdje dolazi u kontakt s venama djelujući kroz svoje alfa receptore.

Ljudski dokazi su ograničeni, dok postoji velika količina dokaza i meta-analiza formulacije od kojih sadrži ova biljka je zbunjena uključivanjem hesperidin metilhalkona (obično se dodaje venotropnim agensima). Postoje samo dvije ljudske studije koje koriste biljku u izolaciji, a ona koja istražuje glavnu tvrdnju čini se da podupire njezinu tradicionalnu upotrebu.

Dok su ograničeni dokazi sugeriraju da je učinkovito, zagovaranje dodatka je dijelom ograničen nedostatkom replikacije s biljom u izolaciji, kao i nedovoljnim ispitivanjima sigurnosti kod ljudi.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj