Dodatak polipodijum leucotomos – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Polypodium Leucotomos je biljka koja se obično naziva 'Fernblock' ili 'Heliocare' i prodaje se kao dodatak za zdravlje kože za osjetljivu kožu. Većina studija o Polypodium Leucotomosu bilježi da se čini da ima različite zaštitne učinke protiv zračenja stanica kože izazvanog UV(B), što daje zaštitne učinke protiv sunca unatoč upijanju zračenja (nešto poput kreme za sunčanje spriječilo bi apsorpciju zračenja i pružiti zaštitu izostavljanjem zračenja)

Mehanički gledano, prednosti su djelomično antioksidativne, a dijelom protuupalne, ali mogu biti jako povezane s indukcijom p53; protein koji je ponekad poznat kao antitumorski, ali se čini da suzbija upalu i istovremeno štiti genom (DNA) od oštećenja.

Ono što čini polipodij romanu je to radi nakon oralnog uzivanja, te da je zaštita DNA pronađena kod štakora nakon oralnog uzivanja.

Ljudske intervencije primjećuju da se čini da povoljno utječe na većinu stanja kože, uz prilično pouzdanu supresiju eritema (crvenilo kože kao odgovor na UV zračenje) i može pomoći osobama koje su preosjetljive na sunčevu svjetlost i pate od "polimorfnih svjetlosnih erupcija", a odgođeni svrbež i crvenilo (ne nužno opekline od sunca).

Ispitivana je zbog njegove sposobnosti da pomogne vitiligu (s ne previše jakim rezultatima) i za infekcije gornjih dišnih puteva, a barem jedna studija sugerira obećavajuće.

Definitivno obećava i nova je, ali nije jako podržana biljka kada se gledaju intervencije.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj