Dodatak piknogenolu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Pycnogenol je patentirana formulacija ekstrakta borove kore koja je standardizirana na 65-75% procijanidinskih spojeva po težini. Procijanidini su lančane strukture koje se sastoje od katehina sličnih nekima koji se nalaze u zelenom čaju (katehini zelenog čaja koji nemaju 'galat' u svom nazivu). Piknogenol je sličan ekstraktu sjemenki grožđa i polifenolima kakaa jer su to tri najčešća izvora procijanidina.

Pycnogenolove prednosti uključuju povećani protok krvi (putem mehanizma koji se odnosi na povećane razine dušikovog oksida) i poboljšanu kontrolu glukoze u krvi. Prvi ima kardioprotektivni učinak i može pomoći kod erektilne disfunkcije, dok se drugi čini antidijabetičkim.

Na Pycnogenolu su provedena mnoga ispitivanja na ljudima, ali velik dio njih financira se iz industrije. Iako financiranje industrije ne poništava nužno objavljene rezultate, to uvijek treba imati na umu. Iako raspon istraživanja Pycnogenola ima značajnu širinu, on također ima relativnog nedostatak replikacije studije. Neka istraživanja piknogenola u autoimunim bolestima također su otvorena, što znači da ni istraživači ni ispitanici nisu zaslijepljeni tretmanima. Iako su obećavajući, ovi rezultati moraju se tumačiti s dozom opreza jer ova vrsta eksperimentalnog dizajna ne uspijeva kontrolirati placebo učinke ili bilo kakvu nesvjesnu pristranost koju bi mogli imati istraživači koji analiziraju podatke. Jedna tema koja se čini da su replicirane brojne vrijeme je učinak na erektilnu disfunkciju, s upozorenjem da su sve studije zbunjene uključivanjem L-arginina. Stoga su učinci samog Pycnogenola na erektilnu disfunkciju još uvijek nepoznati.

Čini se da piknogenol posjeduje dvostruka antioksidativna i protuupalna svojstva, pri čemu je potonje potvrđeno kod ljudi i vjerojatno je podložno učinku nakupljanja tijekom vremena. Učinak nakupljanja niske doze piknogenola kao protuupalnog sredstva učinio bi ga korisnim u obliku više hranjivih tvari, ali možda nije najsnažniji protuupalni lijek u izolaciji. Stupanj izmjerenog protuupalnog potencijala na enzime COX (ciljne vrijednosti aspirina) još uvijek je niži od samog aspirina.

Iako nije najmoćnije protuupalno sredstvo, Pycnogenol je pokazao određenu učinkovitost u ublažavanju simptoma kod pacijenata s autoimunom bolešću. Iako vrsta bijesne upale tijekom bljeska premašuje sposobnost piknogenola, pokazala je neku učinkovitost za pacijente u fazama remisije njihove bolesti, gdje se simptomi imaju tendenciju da se pokreće nižim, kroničnom upalom. Jedna preliminarna studija pokazala je da picnogenol može biti posebno učinkovit za olakšavanje simptoma suhog oka / usta povezanih s Sjogrenom’S sindrom, zajednički autoimuni uvjet kod žena.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj