Dodatak nitratima — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Nitrat (BR3-) je mala molekula proizvedena u tijelu u ograničenim količinama (kao nusprodukt dušikovog oksida) i može se dobiti konzumacijom povrća, osobito cikle i drugog niskokalorijskog gomoljastog povrća kao što je repa i lisnato zeleno povrće poput špinata ili rukola ( rikola). Čini se da je moćan regulator protoka krvi i vazodilatacije putem svog metabolita dušikovog oksida, te ima veći relativni afinitet za područja tijela sa slabom oksigenacijom jer pretvaranje nitrita (NO2-, metabolit nitrata) u dušikov oksid se podvrgava deoksigeniranoj krvi.

Što se tiče zdravlja srca i krvnih žila, čini se da snižava krvni tlak u slučajevima kada je krvni tlak povišen. Čini se da se to događa kod osoba s hipertenzijom i može se pojaviti kod inače zdravih osoba koje se bave tjelovježbom s malim utjecajem na krvni tlak u mirovanju kod zdravih osoba. Može imati zaštitne učinke na endotel, a smatra se da je veza između unosa povrća i kardiovaskularnog zdravlja.

Čini se da poboljšava izvedbu vježbanja sekundarno u odnosu na smanjenje troška kisika pri vježbanju (i time produljuje vrijeme do iscrpljenosti, za što se smatra da je posljedica povećane učinkovitosti mitohondrija). Malo je bez utjecaja na akutnu snagu, ali čini se da smanjuje brzinu umora viđenog s kontinuiranim kontrakcijama mišića i kao takva izgleda da ima najviše koristi u vježbama u rasponu od 1 minute do 10 minuta, Kardiovaskularne vježbe ili mišićne izdržljivosti događaji (sportovi koji zahtijevaju anaerobne intervale kao što su hokej ili ragbi, neka korist za vježbe veslanja i križanja biti manje.

Zbog interakcije s dušikovim oksidom, čini se da također štiti bubrege i može pomoći u regulaciji protoka krvi tijekom procesa starenja (što je povezano sa smanjenim razinama nitrata u cirkulaciji); Učinci protiv starenja su, međutim, preliminarni u ovom trenutku. Zbog endogene proizvodnje nitrata i nekih bolesnih stanja s nižim cirkulirajućim nitratom (kardiovaskularne bolesti i starenje) nitrat može imati svojstva slična pseudovitaminima, ali je potrebno više dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju.

Nitrati imaju potencijal da tvore kancerogene nitrozamine, iako praktična važnost ovoga u živim sustavima nije poznata (epidemiološka istraživanja nisu uspjela pokazati značajnu vezu nakon što su kontrolirali druge konfuzije, ali su neki nitrozamini sami po sebi dokazano kancerogeni; praktična važnost nitrata a naknadno stvaranje nitrozamina nakon suplementacije ili unosa povrća u mješovitoj prehrani zapravo nije poznato). Iako se kancerogeni potencijal u ovom trenutku ne može isključiti, ne može se ni pouzdano poduprijeti.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj