Dodatak natokinaze — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Nattokinaza je jedan od mnogih enzima izoliranih iz fermentiranog prehrambenog proizvoda poznatog kao Nattō (kuhana soja fermentirana posebno s bakterijama Bacillus subtilis) i u početku je trebala biti kinaza, pa otuda i njegovo ime. To je serinska proteaza klase subtilizina za svoju tehničku oznaku, a koristi se kao zdravstveni dodatak zbog svojih 'fibrinolitičkih' svojstava (mogućnosti enzimske razgradnje fibrina, za koji se smatra da smanjuje kardiovaskularne incidente sprječavanjem stvaranja tromba i naknadne krvi zgrušavanje).

Čini se da je enzim aktivan nakon gutanja, iako nije poznato je li izravno aktivan. In vitro Eksperimenti (eksperimenti koji se izvode izvan živog tijela) sugeriraju da Nattokinaza izravno probavlja fibrin, a nekoliko intervencija ima napomenuti da oralno uzimanje nattokinaze rezultira smanjenjem stvaranja tromba. Nattokinaza se može metabolizirati u bioaktivne peptide koji također induciraju faktor (aktivator tkivnog plazminogena) koji naknadno također može imati fibrinolitičke učinke, pa iako se čini da ukupni učinak (fibrinoliza uzrokuje manji potencijal zgrušavanja) postoji, temeljni mehanizmi nisu u potpunosti razjašnjeni.

Produkti razgradnje natokinaze, nakon razaranja toplinom ili kiselinom, su bioaktivni peptidi koji također mogu smanjiti krvni tlak smanjenjem aktivnosti renina i angiotenzije II. S obzirom na učinak na trigliceride i kolesterol, čini se da su natokinaza i njeni bioaktivni peptidi potpuno neaktivni.

Kada se promatraju istraživanja ljudske intervencije, čini se da postoji manji učinak na smanjenje krvnog tlaka povezan s dodatkom natokinaze. Iako postoje ograničeni dokazi za potporu fibrinolitičkim učincima kod ljudi nakon usne potrošnje, suđenja koji koriste nattokinazu u izolaciji su ili ograničeni u statističkoj moći ili su koristili nattokinazu s drugim sredstvima (najuvjerljiviji studij koji se trenutno koristi picnogenol uz Nattokinazu).

Općenito, iako su enzimska aktivnost i farmakodinamika nattokinaze nove, nema dovoljno dokaza koji podržavaju korištenje natokinaze u odnosu na druge dopunske ili farmakološke mogućnosti. Aspirin je puno bolje istražen i trenutno ne postoje usporedni dokazi koji bi uspoređivali natokinazu s navedenim referentnim lijekom, a posebno u pogledu korištenja lijeka kao profilaksa.

Prednosti za zdravlje srca koje se pripisuju Nattō su zbunjeni uključivanjem drugih enzima iz bakterija, kao i visokim sadržajem vitamina K svojstvenom Nattō.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj