Dodatak maci — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je maca?

Maca je uobičajen naziv za Lepidium meyenii, biljka iz obitelji Brassicaceae. ‘Maca korijen’ odnosi se na korijen biljke, koji podsjeća na repu. Podijeljen je u kategorije na temelju boje korijena, koji može biti crvena, crna, ružičasta ili žuta, a povijesno se uzgaja u Peruu. Kao dodatak, obično se pretvara u sušeni prah koji se zatim miješa u smoothieje i druge napitke.

Što su maca’s pogodnostima?

Tradicionalno se koristio kao afrodizijak i mala količina istraživanja sugerira da može značajno povećati libido. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio glavni mehanizam, ali nije’t djeluje kroz hormone i ne povećava testosteron. Može povećati estrogen kod žena, ali studije su prilično različite. Budući da većina istraživanja o maci dolazi iz Perua, istraživanja iz drugih regija uvelike bi potvrđivala maku’s učinci. Izvoz make važan je za Peru’ekonomijom, a ponekad se može manipulirati novim dokazima o izvozu, kao što je bio slučaj s polikosanolom. Međutim, nema dokaza koji bi upućivali na petljanje u proučavanje make.

Također može smanjiti simptome menopauze, osobito one povezane s raspoloženjem, ali i moguće valunge, iako je potrebno više istraživanja kako bi se odlučilo je li posebno učinkovit.

Što su maca’s nuspojavama i nedostacima?

Nije zabilježena značajna toksičnost u prehrani ljudi. Međutim, postoji vrlo malo dostupnih toksikoloških ili sigurnosnih informacija.

Što korijen make čini muškarcima?

Može imati inherentnu sposobnost liječenja erektilne disfunkcije, iako to ne čini mijenjanjem hormona. Potrebno je još mnogo istraživanja da se to potvrdi.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj