Dodatak kolostrumu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Kolostrum je tekućina prije mlijeka koja se proizvodi u mliječnim žlijezdama sisavaca koji su nedavno rodili. Novorođenčad ima nezreo probavni i imunološki sustav, tako da enzimi, antitijela i faktori rasta osiguravaju kolostrum pospješuju rast i bore se protiv bolesti. Iako kolostrum proizvode svi sisavci, dodaci kolostrumu obično se dobivaju iz goveđih ili (rjeđe) kozjih izvora. Kolostrum je postao popularan dodatak prehrani jer je bogat izvor enzima, antitijela i faktora rasta koji se ne nalaze u drugim mliječnim proizvodima.

Nerazvijeni crijevni trakt novorođenčeta omogućuje čimbenike rasta prisutnih u kolostrumu da slobodno prođe kroz crijevni zid za apsorpciju. Međutim, potpuno razvijena crijeva odraslih sisavaca će razgraditi korisne spojeve prije nego što se mogu apsorbirati u krvotok. Iako probavni enzimi sprječavaju čimbenike rasta kolostruma da utječu na mišiće, oni će i dalje imati lokalni učinak, koji povećava crijevni integritet. To sprječava upalu, poput one koja može biti uzrokovana dugotrajnom, intenzivnom tjelovježbom, poput natjecateljskog biciklizma. Izvan intenzivnog vježbanja, suplementacija kolostruma imat će učinak sličan suplementaciji proteina sirutke ili kazeina.

Sportaši često dodaju kolostrum u nastojanju da povećaju sagorijevanje masti, dodaju nemasnu masu ili povećaju snagu. Budući da su njihovi probavni sustavi u potpunosti razvijeni, ovi učinci ne nastaju, a tijelo razgrađuje čimbenike rasta i enzime koje osigurava kolostrum prije nego što se mogu transportirati do mišićnih stanica.

Antitijela prisutna u kolostrumu također su učinkovite u reduciranju proljeva uzrokovane Escherichia coli i smanjujući rizik od HIV infekcije. Kako bi spriječili E. proljeva izazvanog coli, kolostrum se mora dobiti od imunizirane životinje.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj