Dodatak kokosovog ulja — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Kokosovo ulje je uljni proizvod dobiven od Cocos nucifera, poznatiji kao kokos.

Kokosovo ulje se često koristi u kozmetici kao hidratantna krema za lokalnu primjenu. Učinci kokosovog ulja na kožu i kosu nakon uzimanja nisu proučavani.

Većina kokosovog ulja (65%) sastoji se od triglicerida srednjeg lanca (MCT), koji su trigliceridi i masne kiseline s lancem duljine ugljika od 6 – 12. Studije ukazuju na zamjenu kalorija s MCT-om bez prekoračenja dnevnih kalorijskih zahtjeva može rezultirati malim, ali značajnim, povećanjem brzine gubitka masnoće tijekom vremena. Čini se da je taj učinak malo moćniji u prekomjernim osobama.

Kokosovo ulje može također privremeno povećati brzinu metabolizma i brzina kojom se masti razgrađuju kako bi se oslobodile masne kiseline, proces poznat kao lipoliza. Taj se učinak događa kada se kokosovo ulje prvo dodaje u prehranu i nestane nakon dva tjedna. Kokosovo ulje također stvara više ketonskih tijela od duljih lanav masnih kiselina kada se razbije. Jedna studija pružila je dokaz da je ovaj mehanizam ono što uzrokuje kokosovo ulje da pretilim ljudima pruži učinak očuvanja mišića tijekom ograničenja kalorija. Ovaj učinak nije repliciran u mršavim ljudima.

Dodavanje kokosovog ulja u prehranu vjerojatno neće uzrokovati primjetne efekte gubitka masti, ali može zamijeniti druge dijetetske masne kiseline kako bi fino podesili plan prehrane.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj