Dodatak kalija — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Kalij je esencijalni mineral u ljudskoj prehrani koji se u relativno visokim količinama nalazi u voću, povrću i mahunarkama. Obično se vidi kao protu-dio natrija kada je u pitanju krvni tlak i regulaciju vode u tijelu s visokim kalijevim dijetama koje su povezane s smanjenim krvnim tlakom.

Kalij je relativno jedinstven kada je riječ o dodacima prehrani jer se zbog sigurnosti ne može legalno prodavati u razinama koje su dovoljno visoke da bi pružile veliku korist. Kao mineral koji se lako apsorbira i utječe na krvni tlak, velike doze uzete u obliku praha mogu biti povezane sa srčanom aritmijom i u nekoliko slučajeva hospitalizacijom. To je uvelike spriječilo širenje kalija u hrani što je dovelo do toga da ovaj mineral predstavlja relativno čest nedostatak. Čini se da se ovaj rizik ne odnosi na unos velikih količina kalija iz vlaknaste hrane u kojoj se nalazi jer hrana usporava brzinu apsorpcije kalija što dovodi do manjeg 'spika' u krvi, poznatog kao hiperkalemija.

Kada je u pitanju kalij, prednosti se vide kada su u pitanju poremećaji cirkulacije kao što su kardiovaskularne bolesti, a posebno moždani udar kada se poveća unos kalija. Ova naknada se vidi kada se kalij konzumira u manjim povećanjima (dodatnih 500 mg dnevno) ili veliko povećanje nekoliko grama tijekom dana, ima sličan zaštitni učinak bez obzira na oblik potrošene kalijeve (hrana ili dopunski), i pokazuje korist čak i ako se natrij održava konstantno.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj