Dodatak kalcija-d-glukata – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Uglavnom, kalcij-d-glukatat je poznat kao β-inhibitor glukuronidaze preko njezina metabolit d-glukaro-1,4-lakton. Proces 'glukuronidacije' je proces detoksikacije u kojem se skupina (poznata kao glukuronid) veže na hidrofobnu molekulu kako bi je postala topljivija u vodi, a zatim bubrezi mogu bolje olakšati njezino uklanjanje iz tijela. Ovaj proces je pozitivno posredovan glukuronoziltransferaza enzima, a negativno posredovana β-glukuronidaza enzim; kao takav, inhibiranje negativnog regulatora (enzima koji uklanja glukuronid) neizravno povećava aktivnost ovog puta.

Promiče se kao sredstvo protiv raka, što je posljedica niza prošlih istraživanja provedenih na štakorima i miševima izloženim DMBA toksinu za koji se zna da je glukuronidiran. U ovim modelima definitivno postoje učinci protiv raka, a čini se da se proširuju i na druge toksine koji su glukuronizirani.

Međutim, problem se javlja kada ljudi uzimaju ovo kao oralni dodatak. Iako se čini sigurnim čak i pri visokim dozama, za njegove učinke potrebne su vrlo visoke doze (100 mg/kg minimalno, gotovo maksimalni učinci pri 200 mg/kg), a to bi čak samo teoretski osiguralo određenu zaštitu od toksina koji su glukuronizirani. Ako se toksin ne može glukuronizirati i zahtijeva drugi put detoksikacije, neće imati koristi.

Proizvodnja karcinoma organa koja se samo javlja spontano zbog oksidativnog stresa na DNK također nije vjerojatno da će biti zaštićena od povećanja glukuronidacije po sebi smanjiti oksidativni stres u tijelu (može samo smanjiti oksidativne učinke toksina).

Nadalje, svi steroidni hormoni u tijelu (testosteron, estrogen, DHEA, itd.) također su glukuronizirani. Ako koristite oralnu dozu koja smanjuje toksin, svi će ti hormoni također biti smanjeni na kratko vrijeme.

Čini se da korištenje kalcij-D-glukarata kao dnevnog preventivnog dodatka nije mudra ideja zbog nedostatka pouzdanosti čak ni u teoriji i visokim dozama koje se koriste. Međutim, jedna akutna doza ovog dodatka prije znan izloženost toksinima koji su glukuronizirani (kao što su i benzopiren i poliaromatski ugljikovodični spojevi koji nastaju pri kuhanju mesnih proizvoda) može biti opreznije i potencijalno korisnije.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj