Dodatak izoleucinu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Izoleucin je jedna od tri aminokiseline razgranatog lanca uz leucin i valin. U odnosu na druga dva BCAA, izoleucin je srednji po svojoj sposobnosti da inducira sintezu mišićnih proteina (jači od valina, ali mnogo slabiji od leucina), ali je u stanju značajno povećati unos glukoze i korištenje glukoze tijekom vježbanja. Međutim, izoleucin ne potiče sintezu glikogena.

Preko mehanizma ovisnog o PI3K/aPKC (što je značajno budući da nije posredovan ni češćim mehanizmom AMPK koji se vidi kod dodataka prehrani kao što je berberin, niti apsorpcija posredovana mišićnom kontrakcijom) izoleucin može povećati unos glukoze u mišićnu stanicu. Čini se da leucin također ima tu sposobnost, ali zbog leucina koji stimulira protein poznat kao S6K (potreban za sintezu proteina), leucin smanjuje vlastitu učinkovitost ometajući unos stimuliran inzulinom. Drugim riječima, dok izoleucin i leucin stimuliraju unos glukoze, leucin se tada puca u stopalo i ometa se dok izoleucin djeluje samo na predvidljiv i linearan način.

Iako opsežna ispitivanja na ljudima još nisu provedena, izoleucin se može smatrati BCAA koji posreduje u preuzimanju glukoze (u stanicu) i razgradnji (u energiju) u većem stupnju od ostalih aminokiselina i može služiti kao hipoglikemik (u dijabetičari) ili kao pojačivač performansi (ako se uzimaju prije treninga u stanju pune ugljikohidrata).

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj