Dodatak šipku — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Šipak je izraz koji se koristi za ekstrakte plodova ruže (Rosagenus), ali se gotovo uvijek odnosi isključivo na Rosa canina, poznata kao pseća ruža.

Plodovi, a povremeno sjemenke, pseća ruža ili se temelje u prah ili napravljeni u čaj, a zatim nadopunjeni liječenju reumatskih bolesti poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Poboljšava zdravlje zglobova smanjujući bol i ukočenost.

Preliminarni dokazi također sugeriraju da šipak može biti koristan osobama s dijabetesom, kao i visokim krvnim tlakom i kolesterolom. To’s hipotezom da šipak može imati učinak protiv pretilosti, ali tu tvrdnju treba potvrditi istraživanjem.

Šipak svojim imunosupresivnim djelovanjem ublažava bolove u zglobovima. Imunološki sustav može doprinijeti reumatskim bolestima. Upalni citokin nazvan interleukin 1-Beta (IL-1β) uzrokuje stanice hrskavice da proizvode proteine koji probavljaju i razgrađuju zglobno tkivo. Umjereno, ovaj proces potiče staničnu rotaciju, ali u prekomjernoj mjeri ovaj proces doprinosi dugotrajnoj degradaciji zglobnog tkiva, što uzrokuje probleme sa zglobovima. Dok šipak ne’t reducirati IL-1β razine u krvi, ometa njegovu sposobnost aktiviranja kataboličkih proteina.

Rose Hip također može smanjiti kemotaksu, koja je transport imunoloških stanica u tkivo. Ovo služi i kao protuupalni i kao imunosupresivni mehanizam.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj