Dodatak Harpagophytum procumbens — zdravstvene dobrobiti, doziranje, nuspojave

Harpagophytum Procumbens (obično nazvan Đavolja kandža) je gomoljasto povrće koje se koristi za borbu protiv bolova u donjem dijelu leđa, kao i artritisa (i osteoartritisa i reumatoidnog artritisa). Čini se da ima učinkovitost u ovom slučaju i može potrajati nekoliko mjeseci da postigne maksimalnu učinkovitost (tako da bi bilo malo vjerojatno nešto poput Aspirina, koji djeluje prilično brzo).

Pokusi na ljudima provedeni su na Đavoljoj kandži i artritisu, i iako se čini da je na njemu provedena velika količina ispitivanja, mnoga se ne nalaze na internetu ili u Medlineu (umjesto toga spomenuto je zamjensko kroz sistemske preglede i meta-analize na tu temu) i snaga ovih ispitivanja je ograničena, uglavnom zbog veličine uzoraka i nedostatka kontrole. S obzirom na to, najmanje dva dobro kontrolirana ispitivanja primjećuju da je učinkovitost Vražje kandže veća od placeba, a jedno kaže da ima sličnu snagu kao Vioxx (Rofecoxib, inhibitor COX2 i protuupalni lijek).

Nema previše istraživanja o drugim učincima Đavolje kandže, iako jedna studija sugerira da ima izvanredan inhibicijski potencijal antikolesteraze s jačim djelovanjem na butrilkolinesterazu (enzim kolinesteraze koji se nalazi u krvi i jetri) od galantamina.

Čini se da postoji mnogo rasprava o sigurnosti Devil's Claw, što je moglo proizaći iz tradicionalnih korisnika Devil's Claw upozorenja o prekomjernoj upotrebi. U kratkoročnim ispitivanjima čini se da se dobro podnosi, uz nedostatak dugoročnih dokaza. Svakako je moguće da može izazvati kontrakcije maternice kada se uzima oralno, te ga zbog toga ne smiju koristiti trudnice.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj