Dodatak Gynostemma pentaphyllum — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Gynostemma Pentaphyllum je biljka koja se ponekad naziva "južnim ginseng" ili "jeftini ginseng" kao što je korišten kao jeftina zamjena za Panax ginseng (kao osim Codonopsis Pilosula, koji je korišten kao preljubnik za Panax ginseng prodati ga na normalnoj cijeni, ali smanjiti troškove). Iznenađujuče, Ginostemma ima dobar sadržaj ginsenozida koji su se nekad smatrali potpuno jedinstvenim Panax ginseng. Kao takvi, biološki učinci Ginostemma i Panaks čini se da su vrlo slični osim Ginostemma može biti više anti-dijabetičar (zbog jedinstvenih gipenozida u Ginostemma, koji nisu u Panaks).

U ovom trenutku postoje ograničene ljudske studije, jer većina studija pokušava ocrtavati veliku količinu gipenozida u ovoj biljci da vidi koje se mogu vidjeti kao 'aktivni' spojevi. Trenutno imamo dvije ljudske studije koje sugeriraju da je čaj od Ginostemma može se koristiti uz standardnu anti-dijabetičku terapiju i povećati učinkovitost nje tijekom vremena (poznata kao dodatna terapija).

Većina svojih 'korisnih' učinaka izvan dijabetičkih učinaka (koji su posredovani mogućom mješavinom AMPK aktivacije i PTP1B inhibicije; iznos koji svaki doprinosi ukupnim nepoznatim učincima) dolaze iz induciranja antioksidacijskih enzima i zaštite stanica s oksidativnim oštećenjem tijekom vremena. Čini se da postoji motiv u kojem su predopterećenje i kronično opterećenje vrlo zaštitni pri niskim dozama, a čini se da su akutna suplementacija ili rehabilitacija (uzimanje dodatka nakon stresora) manje učinkovita. Kao takvi, čini se da su zdravstveni učinci Gynostemma Pentaphyllum više profilaktički nego rehabilitacijski ili terapijski.

Ova biljka je također reklamirana zbog mladosti i dugovječnosti, ali nijedna tvrdnja nije istražena. Osim toga, učinci protiv raka još su u početnim fazama istraživanja, ali se čini da su učinci vrlo slični u mnogim staničnim linijama; neki spoj u fragmentu gipenozida može biti induktor p53, gena za supresiju tumora, budući da su nizvodni događaji povezani s aktivnošću p53 više puta zabilježeni (iako izravna kinetika između gipenozida i p53 još nije istražena; ovo je vjerojatna teorija, ali nije utvrđeno)

Općenito, ovo je više antidijabetički Panax Ginseng; Nedostatak je da su ostale pogodnosti povezane s Panax Ginseng (adaptogenost, poboljšanje kognitivnih sposobnosti, protiv umora) još nisu pravilno procijenjene s Gynostemma Pentaphyllum.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj