Dodatak eteričnom ulju ruže — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Eterično ulje ruže je aromatična uljna komponenta biljaka u Rosa obitelj (obično se naziva 'Ruže') i obično potječe od Damask ruže (Rosa damascena), za koju se smatra da ima najcjenjeniju aromu ruže. Ruža je jedno od popularnijih ulja koje se koristi u aromaterapiji u svrhu opuštanja.

Kao i većina drugih spojeva koji se koriste u aromaterapiji, znanstvena potpora donekle nedostaje. Čini se da postoji niz modela glodavaca koristeći aromu ruže koja ukazuje da posjeduje sedativ (ne previše snažan) i anksiolitički (iznenađujuće moćan za aromu) svojstva, a ograničene ljudske studije također sugeriraju da se ovaj ukupni 'opuštajući' učinak primjenjuje na i aroma, kao i topikalna primjena ruže ulja. Postoje neki antistresni učinci (najmanje jedna studija na ljudima koja to potvrđuje) i iako postoje dvije studije koje primjećuju da aroma ruže ima svojstva smanjenja boli, jedna je pomiješana s drugim aromatima (lavanda i muškatna kadulja), dok je druga koristila eterično ulje ruže. kao pomoćno sredstvo uz protuupalni lijek diklofenak. Iako doista postoje dokazi za svojstva smanjenja boli, čini se da to nije najbolji dokaz.

Zbog lokalne primjene i djelotvornosti arome, ruža je očito uobičajeno ulje koje se koristi u uljima za masažu u svrhu opuštanja. Čini se da su bioaktivne tvari u ruži najviše ružin oksid i citronelol, koji uvelike doprinose aromi ruže.

Sveukupno, postoji dovoljan (preliminarni) dokazi da sumnjaju Rose ima biološki relevantna opuštajuća svojstva kada se koristi kao aromatično, iako bi trebalo biti potrebna veća ispitivanja za potvrdu njegovog aromaterapijskog potencijala kako bi podržao njezinu uporabu kao monoterapiju.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj