Dodatak Emblica officinalis — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Emblica officinalis (također se spominje kao Phyllanica emblica ili jednostavno kao Amla) je biljka iz indijske medicine (Ayurveda) koja se tradicionalno koristila u svrhu poboljšanja opće vitalnosti i spoznaje, kao i promicanja dugovječnosti; cilj sličan spojevima adaptogena (iako adaptogeni učinak nije jasno dokazan s Amlom).

U ovom trenutku postoje vrlo ograničeni ljudski dokazi o Amli, ali se čini da je vrlo obećavajuća jer bi mogla sniziti razinu glukoze u krvi i kod zdravih osoba i kod dijabetičara s potencijom sličnom referentnom lijeku glibenklamidu. U istraživanjima na životinjama, čini se da amla može smanjiti trigliceride i poboljšati profil kolesterola, kao i dobrobit za zdravlje srca i krvnih žila (sama srce i žile). Većina ovih djelovanja pripisuje se njegovim antioksidativnim svojstvima, koja su djelomično proizašla iz visokog sadržaja vitamina C, ali i iz velike količine spojeva tanina koji se također nalaze u drugim moćnim antioksidansima poput camellia sinsensis (biljka koja nosi katehine zelenog čaja) i dimocarpus longan.

Uz zanimljivije, ali preliminarno istraživanje je učinak promicanja rasta dlake koji je veći od minoksidila, te učinak promicanja dugovječnosti kod voćnih mušica koji se (iako nije izravno u usporedbi s drugim agensima) čini učinkovitijim od ostalih nutricionističkih opcija.

Iako nema dovoljno dokaza da se Amla preporuči za bilo koju određenu svrhu, čini se da posjeduje širok spektar potencijalnih dobrobiti koje zahtijevaju daljnja istraživanja i mogu doprinijeti općoj dobrobiti i dugovječnosti kao što se insinuira u tradicionalnoj medicini.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj