Dodatak ekstraktu crvene djeteline — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Ekstrakt crvene djeteline (RCE) odnosi se na bilo koji ekstrakt koji se uzima iz biljke crvene djeteline, botanički poznat kao trifolium pratense koji je dobar prirodni izvor molekula izoflavona. Postoji nekoliko proizvoda robnih marki RCE (Promensil, Menoflavon, itd.) koji izoliraju izoflavone koji se smatraju bioaktivnim, a to se uglavnom odnosi na dva od izoflavona soje koja se također nalaze u ovoj tvornici (genistein i daidzein) i dva strukturno slična metilirana izoflavona poznata kao biohanin A i formononettin. Konkretno, biochanin A je samo metilirani genistein (i može proizvesti genistein u tijelu kada se proguta), dok je formononetin metilirani daidzein (također može proizvesti daidzein u tijelu nakon gutanja). RCE i proizvodi njegove robne marke preporučuju se za liječenje simptoma menopauze ili astme.

Kada se promatraju istraživanja o RCE i simptomima menopauze, doista postoje prednosti u izoliranim studijama u odnosu na placebo, ali postoje i mnogi neuspjesi koji ukazuju na to da je suplementacija prilično nepouzdana u poboljšanju simptoma; to može biti dijelom zbog razlika u apsorpciji ili jednostavno zbog potencijalne industrijske pristranosti (budući da su mnoge studije koje koriste proizvode s robnom markom djelomično financirane od strane proizvođača proizvoda, a vjerojatnije je da će nezavisne studije prijaviti da nema značajne koristi ). Možda postoji manje smanjenje anksioznosti, što bi bilo daljžnu korist i treba ih dalje vrednovati. Također treba napomenuti da je većina studija izvijestila o velikoj koristi od suplementacije, ali o placebo efektu po sebi vrlo je istaknut u studijama o simptomima menopauze (primjer u pitanju, studije na crnom kohošu gdje placebo učinak ponekad prepolovi samo simptome menopauze).

Osim gore navedenog mogućeg anksiolitičkog svojstva crvene djeteline koje treba dalje istražiti i moguće koristi za astmu i kašalj (također treba dalje istražiti), čini se da nema značajne koristi povezane s ekstraktom crvene djeteline.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj