Dodatak ekdisteroidima — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Ekdisteroidi su klasa spojeva (polihidroksiliranih ketosteroida, s različitim repovima) koji su strukturno slični androgenima. Dobro su proučeni kao čimbenici rasta biljaka i insekata, a svoje su ime (ekdy-) dobili od procesa linjanja insekata, nazvanog ekdiza.

Ekdisteroid je kategorija, a popularni ekdisteroidi uključuju 'ekdizon', 'ekdisteron', 'turkesteron' i '20-hidroksiekdizon'. Ova četiri su najčešće proučavana, ali svaki ekdisteroid dijeli ista opća svojstva iako se neznatno razlikuje u snazi i učincima. Čini se da je turkesteron najanaboličniji.

Imaju neke biološke učinke na sisavce kada se unose oralno, a neki istraživači su ih nazvali "ponašajući se slično anaboličkim steroidima, navodno bez androgenog učinka".[1] Zbog nedostatka androgenosti, njihovi su sigurnosni profili puno veći od anaboličkih androgenih steroida.

Osim toga, čini se da imaju širok raspon nuspojava koje se smatraju zdravim. Ekdisteroidi mogu sniziti kolesterol i glukozu u krvi, smatraju se zdravim za jetru i crijeva povećanjem stope sinteze proteina i mogu imati zaštitne učinke na neuralno tkivo.

Trenutno nedostaju ispitivanja na ljudima, ali dostupni su obećavajući dokazi za in vitro studije na ljudskim mišićnim vlaknima, kao i mnoštvo životinjskih modela koji pokazuju povećanu stopu rasta uz uzimanje ekdisteroida.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj