Dodatak ehinaceji — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je Echinacea?

Pojam 'echinacea' odnosi se na rodove biljaka i nekoliko vrsta u ovoj obitelji, uključujući purpurea i angustifolia poželjni su zbog sadržaja alkilamida (koji se smatraju aktivnim sastojcima). Često se uzima kao tinktura, ali su česte i suhe kapsule.

Koje su prednosti ehinacee?

Općenito, čini se da je ehinacea donekle učinkovita u borbi protiv infekcija gornjih dišnih puteva (uglavnom proučavana za prehladu), a kada se stalno uzima kao profilaktika, ima potporu istraživanja. Također je proučavan zbog njegove potencijalne sposobnosti da ubrza stopu oporavka od bolesti, ali trenutni dokazi za to su vrlo dvosmisleni. Postoje ispitivanja koja upućuju na izvanredne stope oporavka, a postoje i ispitivanja koja ne ukazuju na nikakve koristi. Općenito, ne izgleda baš snažno. Ograničena istraživanja sugeriraju da može povećati razinu raznih imunoloških stanica, ali potrebno je više istraživanja da bismo bili sigurni u to.

Koje su mane i mane Echinacee?

Echinacea nije pokazala značajno veće nuspojave u ispitivanjima od placeba, međutim, kao i kod biljnih ekstrakata općenito, može postojati rizik od interakcija s lijekovima, osobito za one koji uzimaju više lijekova.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj