Dodatak Eclipta alba — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Eclipta Alba (Lažna tratinčica) je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini kao tonik za jetru (za koju je očito jedna od učinkovitijih biljaka) i koja ima povoljan učinak na dijabetes, zdravlje očiju i rast kose.

Što se tiče ovih tvrdnji, čini se da ima neke antidijabetičke učinke u studijama na životinjama, a mehanizam djelovanja još nije poznat. Ponovni rast kose zabilježen je u ponovljenim studijama s ekstraktom petroleum etera uglavnom, a po snazi je konkurentan Minoksidilu u 2% otopini; kombinirana terapija Eclipta Alba s dvije druge biljke (Citrullus Colocynthis i Cuscuta Reflexa) premašio je Minoxidil prema jednoj studiji.

Zdravlje očiju nema izravnih studija o tome unatoč povijesnim tvrdnjama, iako je jedna ljudska intervencija primijetila da 7.5% uzorka koji su konzumirali 3 g listova dnevno tvrdilo je da ima bolji vid; ova studija je zaslijepljena i predstavlja jedini dokaz za tvrdnje o zdravlju očiju. Na neki način obećava (3 g listova samih tijekom 60 dana poboljšava zdravlje očiju čak i kada sudionici nisu znali da bi to mogao biti učinak liječenja), ali samo po sebi ne predstavlja dovoljan dokaz.

Osim mogućih prednosti za oči/kosu i zaštite jetre, druge moguće prednosti Eclipta Albe su smanjenje bijesa (dvije studije na životinjama, umjerene oralne doze), smanjenje boli (ovisno o dozi, što je nadmašilo aspirin kada se konzumira u većim dozama od 500 mg/kg štakora ; 80 mg/kg etanolnog ekstrakta u ljudi) smanjenje krvnog tlaka, diuretski učinci, s najmanje jednom studijom koja ukazuje na neku korist za imunološki sustav (povećavanje aktivnosti makrofaga i bijelih krvnih stanica).

Možda obećavajuća biljka za dobrobit i ljepotu, ali zahtijeva više studija o njoj.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj