Dodatak crnog kohoša — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Black Cohosh je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja se tradicionalno koristila za kognitivna i upalna stanja, ali je postala popularna zbog svoje sposobnosti da liječi vazomotorne simptome menopauze; prvenstveno valovi vrućine i noćno znojenje. Jedan je od najpopularnijih i najprodavanijih suplemenata u zapadnom svijetu (10th mjesto u 2008.), prema nekim istraživanjima.

Studije o tom pitanju vrlo su mješovite. Veći broj dokaza ide u prilog učinkovitosti Black Cohosha za liječenje vazomotornih simptoma, ali se uglavnom sastoji od nezaslijepljenih studija; budući da placebo učinak može smanjiti tegobe u menopauzi, potrebno je zasljepljivanje. Djelotvornost je također dokazana zaslijepljenim studijama na Black Cohoshu, ali mnoge od njih su zbunjene konzumacijom drugih spojeva. Provedeno je nekoliko zaslijepljenih studija o Black Cohoshu bez ikakvih drugih spojeva, koje su u osnovi podijeljene u sredini u pogledu učinkovitosti, ako ne favoriziraju 'bez značajnih učinaka' malo više zbog kvalitete podataka i veličine uzorka.

Osim upitne učinkovitosti, čini se da je Black Cohosh siguran. Neestrogen je (unatoč tome što se u prošlosti smatralo da utječe na estrogen) i može djelovati centralno (u mozgu) putem serotonina, dopamina ili opioida. Prijavljene su želučane smetnje i čini se da se mogu pripisati Black Cohosh kod nekih ljudi, ali se čini da izvještaji o toksičnosti jetre nisu povezani s biljkom Black Cohosh. Ova izvješća postoje, ali se ne mogu logički povezati s Black Cohoshom.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj