Dodatak Cissus quadrangularis — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Cissus quadrangularis je tradicionalna medicina za koju se obično kaže da dolazi iz Ayurvede, ali čini se da ima širok raspon mjesta na kojima se koristi u medicini jer raste na brojnim mjestima. Njegove tradicionalne upotrebe uglavnom su usmjerene na liječenje ženskih poremećaja (menopauza, libido i menstrualni poremećaji) ili liječenje kostiju (povećanje koštane mase ili ubrzavanje stope cijeljenja prijeloma) što mu daje tradicionalno ime 'Bone Setter'; neke druge tradicionalne upotrebe odnose se na njegova navodna svojstva protiv čira, antihemhoroidna svojstva i svojstva ublažavanja boli.

Najčešće ga koriste sportaši, a čini se da anegdote o cissusu prethode velikom dijelu znanosti o toj temi. Čini se da je vrlo učinkovit lijek protiv bolova u studijama na glodavcima, ali u ovom trenutku provedena je samo jedna preliminarna studija na ljudima; iako je pokazao obećanje kod sportaša koji su iskusili bolove u zglobovima zbog vježbanja (smanjivanjem ukupnih simptoma zglobova za oko trećinu), to je još uvijek bila samo studija. Potrebno je više istraživanja, ali se čini obećavajućim kao alternativa za bolove u zglobovima kod sportaša jer većina dodataka za zdravlje zglobova nema dokaza kod sportaša (radije, većina istraživanja je na osobama s osteoartritisom).

Iako je potencijalna komplikacija kod sportaša to što preliminarni dokazi o glodavcima sugeriraju da cissus ima sedativna svojstva i svojstva opuštanja mišića u visokim dozama (aktivan unutar 30 minuta nakon uzimanja), što sugerira da možda nije najbolji dodatak prije treninga.

Što se tiče zdravlja kostiju, postoje ograničena ljudska izvješća o povećanoj stopi zacjeljivanja prijeloma koja su loša kvaliteta dokaza zbog neotkrivanja adekvatne metodologije (tj. kako su učinili studiju) i ne otkrivaju izvor spoja. Studije na životinjama pokazuju mnogo obećanja u promicanju rasta kostiju, ali se tradicionalna potraživanja također treba ocijeniti i detaljnije.

Konačno, postoje dvije ljudske studije koje sugeriraju da se cissus može koristiti kao sredstvo za mršavljenje, ali imaju problema sa svojom strukturom. Posebno su i studije zbunjene mogućim financijskim pristranim osobama i budući da su dodaci konzumirani prije obroka s vodom (i cissus je poznato da ima svojstva koja stvara gume), dok je unos hrane nije bio mjeren što je u potpunosti moguće, uočeni učinci mogu biti zbog smanjene hrane unos, koji je ono što se događa kada se guma (glukomannan, na primjer) uzima prije obroka s vodom.

Općenito, cissus ima dosta obećanja u pogledu zdravlja zglobova i kostiju kako za odrasle sportiste tako i za žene u menopauzi, ali zahtijeva mnogo više dokaza da bi se to obećanje u potpunosti procijenilo.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj