Dodatak cinka – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je cink?

Cink je bitan prehrambeni mineral koji ima brojne uloge u tijelu, osobito kao katalitički i strukturni element u stotinama metaloproteina. Meso, jaje i mahunarki su uobičajeni izvori. Oysters su posebno dobri izvori cinka.

Što su cink’s koristi?

Sve prednosti oralnog cinka dodataka ili povećanog unosa prehrane ovisit će o statusu cinka pojedinca. Neka istraživanja sugerira da kada su razine cinka niska, osjetljivost na inzulin i testosteron se može smanjiti, a dopuna može donijeti razinu bliže normalnoj razini.

Čini se da cink lozenges, u visokim dozama, čini se da smanjuju trajanje uobičajenih prehlada, iako je nejasno ako smanjuju rizik od dobivanja prehlade na prvom mjestu ili ozbiljnosti simptoma. Njihovi učinci su u velikoj mjeri ograničeni na grlo i nazalne simptome, a visoke doze imaju tendenciju da dolaze s blagim, ali značajnim nuspojavama kao što su mučnina i metalni okus u ustima. Cink lozenges nisu proučavani za COVID-19 i ekstrapolacija od prehlade do COVID-19 je nevažeća. Dodatne informacije potražite u odjeljku Ova stranica.

Ostala područja bilješke su depresija i akne, koje često mogu imati koristi od povećanog unosa cinka ako su razine niske.

Cink se gubi kroz znoj, što je nadopunjeno vrlo važno za sportaše koji don’t dobiti puno cinka kroz hranu. Inzulinska rezistencija također može smanjiti razine cinka.

Što su cink’S nuspojave i nedostaci?

Velike doze cinka mogu proizvesti mučninu i druge oblike gastrointestinalnog poremećaja, osobito kada se uzimaju na prazan želudac. Velike doze cinka također mogu uzrokovati nedostatak bakra i dovesti do predoziranja. Mnogi dodaci koriste mnogo više od RDA, a kombinacija dodataka, utvrđenih namirnica i visoku hranu s visokom cinkom može dovesti do prekoračenja podnošljivog gornjeg usisnog stupnja za odrasle, što je 40 mg dnevno. Visoka doza cink lozenges može dovesti do mučnine i metalni okus u ustima, a treba uzeti samo na kratko vrijeme, ako uopće.

Koji problemi uzrokuju nedostatak cinka?

Nedostatak cinka u djetinjstvu može narušiti rast. U odraslih, nedostatak cinka može dovesti do hipogonadizma kod muškaraca, kao i mentalne letargije, depresije i abnormalnosti kože. Niska razina cinka zbog dijabetesa može dodatno pogoršati otpornost na inzulin. Procjenjuje se da je neadekvatan unos cinka utječe na oko 10% osoba u SAD-u, ali stope globalne insuficijencies su više od 50%.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj