Dodatak Boswellia serrata — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Boswellia Serrata je smola od gume koja se ekstrahira iz stabla, koja se ponekad spaljuje (cijela vrsta Boswellia općenito je poznata kao Frankinsence) kao aromatična ili se na drugi način primjenjuje kao lijek. Najviše se koristi za medicinu u ajurvedskoj medicini, nešto čita u tradicionalnoj kineskoj medicini, a njegova upotreba se proteže na Bliski istok i druge tropske regije.

Boswellia serrata, preko svojih aktivnih boskonskih kiselina, čini se da je roman inhibiran pro-upalne enzima zove 5-lipoksigenaze i može imati druge protuupalne učinke (kao što je NF-KB inhibicija, koja nije kao roman). Ovi protuupalni učinci istraženi su u pogledu njihove prednosti kod osteoartritisa (OA), a čini se da oralni dodaci Boswellia mogu prilično značajno suzbiti bol i nepokretnost povezane s OA, a efekti se javljaju samo tjedan dana. Studije su dobro provedene, ali financirane od strane proizvođača testiranih dodataka. Postoje ograničene nefinancirane intervencije kod Boswellica za ovu tvrdnju, ali čini se da se slažu s nizom financiranih studija u veličini.

Zanimljivo, čini se da je Boswellia prilično antikancerogena, a čini se da djeluje više protiv proliferacije nego apoptotičke (što drugo znači induciranje regulirane stanične smrti) budući da je snažan inhibitor angiogeneze i stanične invazivnosti. Ne postoji velika baterija studija na ovim zahtjevima, već i preliminarni miš i dokazi o štakoru, gdje se glodavci ubrizgavaju tumori sugeriraju da Boswellia može moćno potisnuti rast tumora (gušterača, kolorektal) iu nekim slučajevima zapravo sprječavaju rast tumora (prostatski, Glioma. Čini se da je bosvelija vrlo obećavajuća biljka protiv raka zbog svoje moći koju pokazuje kod životinja, a jedna studija je to primijetila nakon oralne primjene (100 mg/kg glavne bosvelinske kiseline kod životinja). Potentnost je replicirana u drugim staničnim linijama raka in vitro (uključujući dojke, cervikalni, mijelom i leukemiju), ali ti karcinomi još nemaju intervencije na životinjama.

Čini se da je boswellia prilično netoksična, ima povijest upotrebe kao fitofarmaceutika za edem mozga povezan s radioterapijom (liječenje raka), a opći protuupalni i antikancerogeni učinci čine je prilično zanimljivom biljkom u odnosu na druge koje imaju slabiji učinak. dokaz.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj