Dodatak Boerhaavia diffusa — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Boerhaavia diffusa je biljka koja se nalazi u Ayurvedi i drugim tradicionalnim lijekovima. Povijesno gledano, Boerhaavia diffusa koristi se zbog svojih antidijabetičkih i diuretičkih svojstava. U različitim dijelovima svijeta, Boerhaavia diffusa također se koristi za ublažavanje boli, protiv upale i za liječenje probavne smetnje. Boerhaavia diffusa je tropska biljka puzajućeg korijena, s bioaktivnim spojevima u lišću i korijenu.

Nisu provedena nikakva istraživanja na ljudima Boerhaavia diffusa, ali dokazi na životinjama pokazuju da je učinkovit diuretik i može suzbiti proliferaciju imunoloških stanica. To može biti štetno u nekim slučajevima, kao tijekom sezone gripe, ali korisno ako je imunološki sustav hiperaktivan. Boerhaavia diffusa također ima antiproliferativni učinak na neke stanice raka, što znači da sprječava njihovo širenje. Ovaj učinak protiv raka dolazi od izoliranog bioaktivnog purnavarina.

Boerhaavia diffusa također ima antioksidativna svojstva.

Boerhaavia diffusa’s protuupalni i antioksidativni mehanizmi uvjerljiva su objašnjenja za _Boerhaavia diffusa’s moćnim antidijabetičkim učinkom, koji se može usporediti s potentnošću standardnih lijekova poput glibenklamida i metformina. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila ova povezanost.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj