Dodatak biotinu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Biotin je esencijalni vitamin koji je grupiran s vitaminima B-kompleksa otkako je otkriven, u kvascu zajedno s drugim vitaminima B. Iako je tehnički poznat kao vitamin B7, ova oznaka nije previše uobičajena jer se obično jednostavno naziva biotin.

U početku je utvrđeno da je komponenta noktiju, kože i kose u relativno visokom stupnju. Biotin se smatra vitaminom za ljepotu od kada je jedno pilot istraživanje na ženama s lomljivim noktima pokazalo da je suplementacija korisna. Trenutno se prodaje za poboljšanje estetike noktiju, kože i kose. Te tvrdnje, međutim, nisu slijedili znanstveno, tako da nema mnogo dokaza da podrže biotinsku ulogu ovdje. To može uvjerljivo imati te akcije mehanistički, ali jednostavno nema mnogo dokaza koji se mogu koristiti kao podrška.

Osim toga, opća uloga biotina kao enzimskog kofaktora također je dovela do nekih istraživanja koja sugeriraju da bi mogao utjecati na metabolizam glukoze u ljudskom tijelu. Kao opća izjava, čini se da je kod glodavaca s višom razinom biotina u krvi količina inzulina koji se oslobađa kao odgovor na test glukoze veća, što dovodi do manjeg porasta glukoze tijekom vremena. Ovi dokazi o glodavcima također sugeriraju da je glukoza viša ne susreo se s većom rezistencijom na inzulin što ukazuje na potencijalno korisnu ulogu.

Kod ljudi nije provedeno previše dokaza u vezi s dijabetesom, a jedna studija je otkrila da je intramuskularni biotin u stanju ublažiti simptome neuropatije kod tri dijabetičara.

Općenito, osim slučajeva u kojima bi biotin mogao imati manjak (alkoholizam, neke terapije epileptičkim lijekovima i prekomjerna konzumacija sirovih bjelanaca), dodatak nema čvrste dokaze o prednostima i svibanj imaju ulogu dodatka ljepoti u očekivanju boljih dokaza.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj