Dodatak Bacopa monnieri — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je Bacopa monnieri?

Bacopa Monnieri, poznata kao vodeni izop, biljka je koja se često koristi u Ayurvedi. Uzima se u svrhu poboljšanja kognitivne funkcije, ublažavanja stresa i općeg povećanja vitalnosti. Bacopa monnieri stupa u interakciju s dopaminskim i serotonergičkim sustavom, ali njegov glavni mehanizam se tiče promicanja neuronske komunikacije. To čini povećanjem rasta dendrita. Bacopa monnieri također ima antioksidativno djelovanje.

Koje su prednosti Bacopa monnieri??

Poboljšanje pamćenja jedina je poznata prednost Bacope, a učinak je obično nedosljedan u različitim testovima i scenarijima, što otežava točno utvrđivanje kada’s koristan. Iako se učinci ove prirode obično proučavaju kod starijih osoba, Bacopa monnieri čini se da utječe i na mlade ljude. Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da može smanjiti lučenje kortizola i iscrpljivanje dopamina i serotonina tijekom kroničnog stresa, no potrebno je više istraživanja kako bi se to potvrdilo. Možda ima antidepresivno djelovanje, ali u tu svrhu uvelike nije dokazano.

Koje su nuspojave i nedostaci Bacopa monnieri??

Uzimanje Bacopa monnieri na prazan želudac može uzrokovati mučninu, grčeve, nadutost i proljev. Od Bacopa monnieri može imati anksiolitičke učinke, opuštena osoba može osjetiti nedostatak motivacije za rad nakon suplementacije i možda nije sigurno uzimati ga u kombinaciji s drugim anksioliticima.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj