Dodatak alanilglutaminu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

L-Alanil-L-Glutamin (alanilglutamin) je dipeptidna molekula, koja se sastoji od L-glutamina i L-alanina, dvije aminokiseline.

Alanilglutamin se ponekad nadopunjuje prije dugotrajne fizičke vježbe kako bi se poboljšala apsorpcija elektrolita i poboljšala izdržljivost.

Preliminarni dokazi o glodavcima sugeriraju da je alanilglutamin učinkovitiji u povećanju sadržaja glutamina u mišićima nakon suplementacije od samog glutamina. To je zato što se glutamin apsorbira u jetri i crijevima nakon suplementacije. Budući da je alanilglutamin dipeptidna molekula, sadrži više od jedne aminokiseline koju crijeva apsorbiraju, dopuštajući glutaminu da stigne do mišića.

Iako suplementacija alanilglutaminom rezultira većim sadržajem glutamina u mišićima, nije se pokazalo da to daje učinak poboljšanja performansi.

Trenutni dokazi sugeriraju da bi alanilglutamin mogao biti učinkovitiji dodatak od glutamina zbog svoje povećane stabilnosti i topljivosti u vodi, ali je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo ima li zapravo učinak na performanse.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj