Dodatak agmatinu — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Agmatin se dobiva iz L-arginina dekarboksilacijom (uklanjanjem grupe karboksilne kiseline). Pohranjuje se u neuronima i oslobađa se tijekom neuronske aktivacije. Agmatin se smatra neurotransmiterom i neuromodulatorom.

Preliminarna istraživanja pokazuju da agmatin ima potencijalnu upotrebu u liječenju neuropatske boli i ovisnosti o drogama. Također štiti mozak od toksina i moždanog udara.

Iako suplementacija agmatina sama po sebi može smanjiti percepciju boli, djeluje sinergistički s lijekovima protiv bolova kao što su morfij i fentanil. Agmatin’sinergija s opioidima omogućuje smanjenje tolerancije na lijekove protiv bolova, mogućnost ovisnosti i samu bol.

Agmatin ima nekoliko mehanizama. Može inhibirati N-metil-D-aspartat (NMDA) i nikotinske acetilkolinske receptore, kao i aktivirati imidazolinske receptore. Agmatin također može inhibirati enzime sintaze dušikovog oksida, što mu omogućuje regulaciju povišenih razina dušikovog oksida. Agmatin također može inhibirati kalcijeve kanale i određene serotoninske receptore. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se odredila puna količina agmatina’s mehanizmima.

Postoji mnogo dokaza na životinjama koji upućuju na to da je agmatin vrlo obećavajuća kemikalija za istraživanje. Nije uobičajen dodatak jer nedostaju ljudski dokazi za njegove učinke. Provedeno je nekoliko studija na ljudima, ali većina koristi injekcije agmatina, a ne oralno gutanje. Istraživanje mora utvrditi da agmatin’Učinci će djelovati nakon oralnog uzimanja kako bi se razmotrila široka suplementacija.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj