Djeluje li Viagra u manjoj dozi poput 25 mg doista?

Ovaj odgovor može sadržavati osjetljive slike. Kliknite sliku da biste je odmaglili.

Ispostavilo se da je uloga doze sildenafila puno zanimljivije pitanje nego što sam zamišljao.

Ovo je zapravo vrlo pažljivo proučeno pitanje i moglo bi poslužiti kao vrlo informativna studija slučaja o razvoju lijekova.

Mehanizam djelovanja

Za početak, zašto je koncentracija sildenafila bitna? Kao što se treba podsjetiti, mehanizam djelovanja sildenafila djeluje putem inhibicije PDE5 što zatim pojačava utjecaj dušikovog oksida što uzrokuje povećanje razine cGMP. PDE5 pretvara cGMP u 5′-GMP, ali njegova inhibicija omogućuje cGMP-u da aktivira put ovisno o cGMP protein kinazi (PKG), što rezultira opuštanjem glatkih mišića.

Koncentracija ovih PDE5 inhibitora ima jasnu krivulju in vitro inhibicije

Kao i in vivo datum

Klinička farmakologija

Glavni utjecaj doziranja je da utječe na CMax i AUC profila lijeka. Farmakokinetičke studije sildenafila otkrivaju da se brzo apsorbira (30-120 minuta) s bioraspoloživošću od 41% (25-63%), a pretežno se eliminira metabolizmom jetre putem CYP3A4. Primarni metabolit proizlazi iz N-desmetilacije sildenafila i sam se dalje metabolizira. Poluživot lijeka je 4 sata.

Doziranje utječe na CMax i AUC što će utjecati na trajanje utjecaja lijeka

Na ovaj vremenski tijek koncentracije lijeka mogu utjecati brojne interakcije lijekova. Ovo uključuje

Različiti dizajni tableta

Crveni bik

I naravno sok od grejpa

Također je važno prepoznati da je model štakora izuzetno reprezentativan za ljudsku farmakokinetiku.


Klinički podaci

Na temelju farmakoloških podataka kombiniranih s podacima in vitro i in vivo potkrijepljenim mehanizmom djelovanja, možemo pretpostaviti da će korisnici sildenafila pokazati snažan odgovor na dozu. Međutim, na temelju predkliničkih studija i farmakokinetičkog modeliranja, možemo pretpostaviti da bi najniža doza od 25 mg i dalje trebala rezultirati praktički značajnom veličinom učinka u odnosu na placebo.

Zapravo, na temelju 4 studije s fiksnom dozom koje su uključivale 1797

Odgovor doze iz studije titracije

Odgovor na dozu dodatno se potvrđuje u sljedećem randomiziranom ispitivanju fleksibilnih doza u koje je bilo uključeno 268 bolesnika s dijabetesom, ispitivanjima na 178 bolesnika s ozljedom leđne moždine i 179 bolesnika s psihogenom etiologijom.

Zaključak

Na temelju kombinacije vitro , in vivo, kliničke farmakologije i kliničkih podataka, doza od 25 mg sildenafila pokazuje statistički i praktički značajno poboljšanje u odnosu na placebo.

Posljednje ažuriranje 01/01/2021

Komentiraj