Djeluje li Paleo dijeta?Artboard

Jedite poput pećinskog čovjeka i prolijte kilograme. To je teorija iza paleo prehraneLoren Cordain, dr. Sc., Koji je doslovno napisao knjigu o Paleo prehrani, tvrdi da ćemo jesti poput naših pretpovijesnih predaka biti vitkiji i manje vjerojatno da ćemo dobiti dijabetes, bolesti srca, rak i druge zdravstvene probleme. Dijeta pećinskog čovjeka ili dijeta iz kamenog doba, u osnovi je to plan prehrane s visokim udjelom proteina i vlaknima koji obećava da možete smršavjeti bez rezanja kalorija.

Što možete jesti, a što ne možete

Idite Paleo i pojest ćete puno svježeg nemasnog mesa i ribe, voća i povrća te zdravije masti.

Također možete jesti:

Haha

Orašasti plodovi i sjemenke

Zdravija ulja, uključujući maslinovo ulje i kokosovo ulje

Na ovoj dijeti ne možete jesti prerađenu hranu. A budući da su naši preci bili lovci, a ne poljoprivrednici, oprostili su se od pšenice i mliječnih proizvoda, zajedno s ostalim žitaricama i mahunarkama (poput kikirikija i graha). Ostale namirnice koje treba izbjegavati: mljekara, rafinirani šećer, krumpir, sol

Rafinirana biljna ulja, poput repice

Razina napora: umjerena

Nema brojanja kalorija, a voće i povrće bogato vlaknima napunit će vas, kao i nemasno meso. Ograničenja: Paleo dijeta omogućuje malo varanja, posebno u početku. Kada tek započinjete, možete jesti što želite 3 obroka tjedno. Cordain te naziva "otvorenim obrocima". Ili se možete izazvati samo jednom "otvorenom obroku" tjedno.

Kupovina i kuhanje: Morat ćete se opskrbiti dozvoljenom hranom i kuhati od nule, pa planirajte kuhinjsko vrijeme. Pakirana hrana ili obroci? Nijedna. Prerađena hrana je ne-ne.Osobni sastanci? Nijedan.Vježba: Nije potrebno kad gubite kilograme. Ali Cordain ga snažno preporučuje za održavanje gubitka kilograma i za cjelokupno zdravlje.

Dopušta li ograničenja ili sklonosti prehrani?

Vegetarijanska ili veganska: Ova dijeta naglašava meso i ribu, a Cordain kaže da je nemoguće slijediti paleo dijetu bez jedenja mesa, plodova mora ili jaja. Izvrsni vegetarijanski izvori bjelančevina, poput graha i ostalih mahunarki, nisu dopušteni. Dijeta s niskim udjelom soli: Dijeta ne dopušta sol, pa vam može pomoći u smanjenju natrija. Ako jedete hranu koja dolazi iz limenke ili kutije, i dalje ćete morati provjeriti natrij na naljepnicama s hranom.

Što bi drugo trebali znati

Troškovi: Ako jedete puno mesa i ribe, možete povećati račun za namirnice.

Podrška: Ovu dijetu možete raditi sami. Ako se želite povezati s kolegama Paleosima, na mreži postoje forumi Paleo Diet.

Što kaže Kathleen Zelman, MPH, RD:

Radi li to?

Uklanjanje svih žitarica, mliječnih proizvoda, prerađene hrane, šećera i još mnogo toga najvjerojatnije će dovesti do gubitka kilograma, ali možda je težak plan dugoročno slijediti zbog prehrambenih ograničenja i ograničenja.

Postoji nekoliko studija o određenim aspektima paleo prehrane. Iako možda ne podržavaju sve tvrdnje iznesene u knjizi, otkrili su da prehrana bogata nemasnim proteinima i biljnom hranom može učiniti da se osjećate sitije, pomaže u kontroli razine šećera u krvi i pomaže vam u mršavljenju.

Je li to dobro za određene uvjete?

Autor tvrdi da postoje klinička ispitivanja koja pokazuju kako paleo prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, krvnog tlaka i upala, plus smršaviti, smanjiti akne i promovirati optimalno zdravlje i sportske performanse. Ali mnogi stručnjaci nisu toliko sigurni i potrebno je više istraživanja. Uklanjanje soli i prerađene hrane čini ovu prehranu s niskim udjelom natrija dobrom za ljude s povišenim krvnim tlakom.

Prije početka ovog plana obratite se svom liječniku.

Konačna riječ

Ako novac možete potrošiti kupujući više cjelovite, neprerađene hrane i spremni ste posvetiti vrijeme u kuhinji njihovoj pripremi, tada vam ovaj plan može pomoći u mršavljenju. Da biste pomogli u popunjavanju praznina u hranjivim sastojcima, nadopunite plan s multivitaminski. Ako više volite fleksibilniji pristup mršavljenju koji je manje usredotočen na meso i nudi širu raznolikost hrane, potražite drugi plan.

Posljednje ažuriranje 18/01/2021

Komentiraj