Coluracetam Supplement — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Koluracetam (MKC-231) je sintetski lijek racetam za koji se tvrdi da je nootropni spoj. Nema veliki broj dokaza koji ga istražuju, ali čini se da se mehanizmi djelovanja (kao i struktura) vrlo razlikuju od drugih spojeva racetama poput piracetama ili aniracetama.

Čini se da je Coluracetam u interakciji s procesom poznatim kao unos kolina visokog afiniteta (kratko HACU), što je korak koji ograničava brzinu uvlačenja kolina u neuron radi sinteze u neurotransmiter acetilkolin. Čini se da povećanje stope HACU povećava aktivnost kolinergičkih neurona, pa je to željena meta za kognitivno poboljšanje.

Intervencije na štakorima (s obzirom da trenutno nema dokaza kod ljudi) podržavaju primjenu koloracetama u vrlo niskim oralnim dozama za sačuvati HACU koji je inače narušen uporabom istraživačkih lijekova za koje je poznato da oštećuju HACU. Ograničeni dokazi koji se bave inherentnim učincima koloracetama na HACU normalnih neurona nisu uspjeli pronaći nikakvu značajnu interakciju.

Također je zabilježeno da se Coluracetam fizički povezuje s transporterima kolina, ali nije poznato što točno radi kada je povezan.

Općenito, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi poduprli upotrebu koloracetama za poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Potrebne su daljnje studije kako bi se vidjelo ima li terapeutsku ulogu u slučajevima kada HACU može biti poremećen (kao što je Alzheimerova bolest).

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj