Citrulin malate – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je citrulin?

L-citrulin je jedna od tri prehrambene aminokiseline u ciklusu uree, uz L-arginin i L-ornitin. Uzimanje L-citrulina povećava razinu ornitina i arginina u plazmi te poboljšava proces recikliranja amonijaka i metabolizam dušikovog oksida. Slijedom toga, koristi se u područjima gdje je dušikov oksid bitan, a to su atletske performanse, zdravlje krvnih žila i erektilna disfunkcija. Vrlo je malo namirnica koje sadrže značajne količine citrulina, a lubenica je izuzetna iznimka.

Koje su prednosti citrulina?

Općenito, mnoga istraživanja upućuju na skromno smanjenje krvnog tlaka i poboljšanje protoka krvi od kronične suplementacije citrulinom, osobito za one s hipertenzijom i drugim kardiovaskularnim problemima. Ograničeno istraživanje ukazuje na poboljšanje izlazne snage, smanjenje umora i poboljšanu izdržljivost za aerobne i anaerobne vježbe. Mnoge studije su koristile akutnu citrulin dodavanje, a moguće je da postoji učinak. Više istraživanja o erektilnoj disfunkciji, ali mala količina istraživanja podržava blagotvoran učinak. Postoji više pozitivnih istraživanja za arginin, a citrulin povećava argininske razine pa je uvjerljivo da je također učinkovit u tu svrhu.

Što su citrulinske nuspojave i nedostaci?

Nije poznato da imaju značajne nuspojave, iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila njezina dugoročna sigurnost kada se uzima u visokim dozama. Za razliku od l-arginina i l-ornita, vrlo visoke doze ne dovode do toga da gastrointestinalni poremećaj.

Je arginin ili citrulin bolji?

Mala količina istraživanja sugerira da će uzimanje citrulin dovesti do viših i dosljednijih razina arginina od uzimanja arginina. Citrulin se vrlo lako prevodi u arginine, a također je bolje apsorbirana od arginina, što ne samo da ga čini boljim izvorom arginina za tijelo, ali može značiti nižu stopu gastrointestinalnog poremećaja od arginina kada se uzima u visokim dozama.

Što je citrulin malat?

Citrulin vezan na malat, organsku sol jabučne kiseline, međuprodukt u ciklusu limunske kiseline. To je najistraženiji oblik citrulina, a postoje nagađanja o neovisnoj ulozi malata u stvaranju prednosti u pogledu performansi, ali nema dovoljno istraživanja da bi se citrulin malat izravno usporedio s L-citrulinom. Citrulin malat se može uzimati u dozi korištenoj u studijama, ali važno je imati na umu da 1.Za oko 1 g citrulina potrebno je 76 g citrulin malata.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj