Čini li vas mlađima jedenjem kolagena?

Ne.

Nažalost, nikada nije dokazano da kolagen ima veće kozmetičke prednosti od ostalih proteina. Kolagen se razgrađuje na aminokiseline kao i svi drugi proteini, pa je pomalo dosegnuti reklamiranje kolagena kao super hrane za kožu. Britanska zaklada za kožu tvrdi da jedenje kolagena ni na koji način ne koristi koži.
Unatoč dokazima da jedenje kolagena ne koristi vašoj koži, vjerojatno će i dalje rasti kao trend. Domske prakse koje se prenose s generacije na generaciju obično se slijede bez obzira na to što glavna nauka kaže. Kolagen nije štetan za unošenje i često se dodaje niskokaloričnim jelima i povrću. Pa čak i ako to nije čudotvorno sredstvo protiv bora, nećete si naštetiti isprobavajući ga.

Inače, stavljanje kolagena u proizvode za njegu kože ne djeluje jer se ne apsorbira u dermis.
Godinama su za njegu kože dostupne kreme s kolagenom. Često se reklamiraju kao rješenje za obnovu kolagenih vlakana ispod epidermalnih slojeva. Iako kolagen može donijeti blagodati koži, suprotno onome što tvrde proizvođači, on nema sposobnost obnove ili nadomještanja izgubljenog kolagena.

Kolagen ne može duboko prodrijeti u kožu
Kolagen je strukturni protein stvoren u dermisu (ispod vašeg gornjeg sloja kože, epiderma) koji pruža potporu i elastičnost vašoj koži. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje, otprilike s 30. godine. A s vremenom se kolagena vlakna u vašoj koži pogoršavaju. Koža može početi izgledati umorno.
Iako kreme s kolagenom ne mogu prodrijeti u kožu da bi izgradile nova vlakna, vrlo su korisni kao učinkovita hidratantna krema. Kolagen u kremama za kožu samo je skup trik.

Posljednje ažuriranje 20/12/2020

Komentiraj