Budući da alge sadrže karagenan, sadrži li i kolagen?

Točan odgovor je: NE.

Morske alge nisu životinja.

I biopolimeri kolagen i karagenan potpuno se razlikuju u svojim izvorima i strukturama, premda se u svojoj strukturi ponašaju slično. Oboje imaju zajedničke duge spiralne biomolekule koje mogu stvarati gelove.

kolagen je protein vezivnog tkiva. Vezivno tkivo je samo u životinja.

Možete izostaviti gornju liniju, jer kolagen nije isključivo u vezivnom tkivu. Pogledajte sljedeće:

Kolagen je dio izvanstaničnog matriksa životinja.

Kolagen se nalazi samo u životinjama.

Moguće je denaturirati kolagen i završiti smjesom njegovih djelomično probavljenih podjedinica, pojedinačnih polipeptidnih spirala, tzv. želatin. Oni mogu tvoriti kolagen ili želatinski gel.

Za daljnje informacije možete pogledati i sljedeće:

  • Odgovor Rolfa Kohla na Koje su prednosti kolagena?
  • Odgovor Rolfa Kohla na Zašto se kolagen učvršćuje kad se zagrije?

Carrageenan nije protein, on je sulfat polisaharid od morskih algi, biljka. Prošao je dugotrajne prehrambene studije pod definiranim regulatornim uvjetima. Dok su ranija ispitivanja prehrane na životinjama osporavala njegovu sigurnost, drugi su pokazali da sigurno prolazi kroz GI traktove štakora bez štetnih učinaka. Polisaharidi karagenana mogu stvarati gelove.

Što se događa s hranjivim tvarima?

U probavnom sustavu se probavljaju.

kolagen probavlja se u kiselom želučanom okruženju pepsinom, kimotripsinom i drugim proteazama. Njima se hidrolizira u monomere, aminokiseline, koji se lako apsorbiraju i distribuiraju krvotokom kako bi se koristili za stanični rast ili razgradili u jetri da bi iz njih izvukli energiju ili druge tvari.

Carrageenan ili probavljaju ga probavni enzimi u tijelu ili probavlja mikrobiota (koja se sastoji od gljivica i bakterija). Nakon probave u monosaharide, oni ulaze u jetru, ako se uzmu. Tamo se prenose u glukozu i onu koja se pohranjuje kao glikogen, sve dok nije potrebna. Za daljnje informacije vidi Odgovor Rolfa Kohla na pitanje Kako glikogen ulazi i izlazi iz stanica jetre i mišićnih stanica?

Posljednje ažuriranje 14/12/2020

Komentiraj