BMI kalkulator – indeks tjelesne mase, formula, što je to?

BMI kalkulator pomaže pri određivanju idealne tjelesne težine. Funkcionira tako da se iznos vaše težine dijeli s iznosom vaše visine na kvadrat, ali važnu ulogu imaju i vaša dob i težina. Ako niste već dugo zadovoljni svojom težinom te se osjećate kao da ste se udebljali, izračunajte vaš indeks tjelesne mase i provjerite.

Vrijednosti se kreću od 19 i niže do 44 i više. Normalan iznos BMI ovisi o vašoj dobi. U nastavku teksta možete saznati više detalja o tome što je zapravo BMI i kako se koristi.

BMI – što je to?

BMI, to jest, indeks tjelesne mase, je odnos tjelesne težine i tjelesne visine koji ovisi o spolu i dobi osobe. Daje vam informaciju o tome gdje stojite sa svojom težinom i jeste li na granici pothranjenosti ili pretilosti. Ako kao rezultat izračuna dobijete neke ekstremne vrijednosti, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i uvesti promjene u svoj način života kako biste održali svoje zdravlje.

Idealna težina je poželjna ili prirodna tjelesna težina jedne osobe, kojoj je, kada ima tu težinu, zdravlje uravnoteženo, kao i dnevni unos kalorija. Ova težina ovisi o dobi i spolu osobe i o visini. Ali ako se osjećate fit i zdravo, a vaš rezultat BMI kalkulatora pokazuje da ste na granici ekstrema, nemojte se prepasti. To je vjerojatno zato što imate veliki udio mišićne mase.

Kako se BMI koristi?

Kako se BMI koristi?

BMI kalkulator prikazuje odnos vaše težine i visine uz uzimanje vašeg spola i dobi u obzir. Može vam izračunati jeste li pothranjeni, imate li idealnu težinu, imate li prekomjernu tjelesnu težinu, jeste li pretili ili prekomjerno pretili. Ako se vaš BMI nalazi između 19 i 24 ako ste žena, odnosno 20 i 25 ako ste muškarac, čestitamo! Ne morate ništa mijenjati, imate idealnu težinu. Prekomjerna tjelesna težina se u pravilu dijeli u tri kategorije, a to su prekomjerna tjelesna težina, pretilost i jaka pretilost. Ovakva težina je česti uzrok zdravstvenih problema, pogotovo kardiovaskularnih bolesti, pa trebate redovito vježbati, više se kretati i uvesti značajne promjene u svoju prehranu kako biste izbjegli ugrožavanje svog zdravlja. Pothranjenost je gotovo jednako opasna za tijelo koliko i pretilost. Ona može biti uzrokovana drugim zdravstvenim problemima, ali može biti i rezultat odricanja od hrane. Ako imate ovakvih problema, savjetujte se s liječnikom. Trebali biste uzimati visokokaloričnu hranu s velikim udjelom masnoća.

Koji su trendovi BMI kod odraslih?

Kod odraslih, idealna težina za žene je u rasponu između 19 i 24, a kod muškaraca između 20 i 25. Indeks tjelesne mase kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom je između 24 i 30, a muškaraca između 25 i 30. BMI osoba koje su pretile iznosi između 30 i 40 i za muškarce i za žene. Žene koje su jako pretile imaju indeks tjelesne mase iznad 40, kao i muškarci. Žene su pothranjene ako je njihov BMI ispod 19, a muškarci su pothranjeni ako je njihov iznos na BMI kalkulatoru ispod 20. 

Ako vaš rezultat spada u kategoriju ekstrema, dakle u pothranjenost ili jaku pretilost, obavezno se obratite svom liječniku. Takvi rezultati su razlog za brigu i trebate nešto pod hitno poduzeti kako ne bi došlo do razvitka bolesti koje mogu ugroziti vaš život.

BMI kalkulator - zašto se indeks tjelesne mase koristi za mjerenje prekomjerne težine i pretilosti?

Sam BMI nije savršena mjera jer će mišićave osobe vjerojatno biti svrstane među osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili među pretile osobe, što u stvarnosti nije tako. BMI izračun se koristi za otkrivanje stupnja rizika od razvoja nekih bolesti, poput šećerne bolesti, krvožilnih bolesti koje uključuju srčani i moždani udar, poremećaje razine masnoće u krvi, visokog krvnog tlaka i slično.

Ukoliko ste jako mišićavi, a BMI kalkulator vas smješta u kategoriju pretilih osoba, ne morate se zabrinuti, to je upravo zbog vaših mišića i mišićne mase. Trebate se obratiti svom liječniku i potražiti druge metode mjerenja tjelesne mase kako biste otkrili stvarno stanje zdravlja vašeg tijela.

Koji su neki od drugih načina za procjenu viška tjelesne masnoće osim BMI?

Osim računanja stanja tjelesne težine uz pomoć BMI kalkulatora, možete koristiti i neke druge načine za procjenu viška tjelesne masnoće i težine. Jedan od njih jest mjerenje debljine kože, zatim razrjeđivanje izotopa, podvodno vaganje, bioelektrična impedancija i druge. Ove sve druge metode nisu uvijek dostupne, a kada jesu, često su jako skupe i mora ih provoditi stručno obučeno osoblje. Mnoge od ovih metoda nisu još ni istražene kako treba pa se rezultati koje dobijete ne mogu uspoređivati s drugim rezultatima  jer ih je teško standardizirati među promatračima ili strojevima. BMI je jedno od najboljih rješenja da vidite patite li od prekomjerne težine, pretilosti ili pothranjenosti. Kao alat nije dijagnostički i može se koristiti za površnu analizu i za tjelesnu masnoću.

BMI kalkulator – kako se izračunava?

BMI, odnosno indeks tjelesne mase, statistički je pokazatelj tjelesne težine u odnosu na visinu uz uzimanje dobi i spola u obzir. Za muškarce i žene se jednako izračunava, ali se razlikuje tumačenje vrijednosti. BMI je polazna točka za utvrđivanje pretilosti i neuhranjenosti.

BMI se izračunava tako da se dijeli vaša težina s iznosom vaše visine na kvadrat. Dakle, formula je (tjelesna masa u kg)/(visina u m)². Pomoću metričkog sustava dijelimo broj kilograma s visinom u metrima kvadratnim. Visinu obavezno preračunajte iz centimetra u metre prije dijeljenja. Možete koristiti i druge mjerne jedinice, na primjer 'pounds' za kilograme i inče za visinu. BMI ćete tada izračunati tako što ćete podijeliti masu u 'pounds' na visinu u inče na kvadrati i pomnožiti sa 703 što je faktor konverzije.

Kako se indeks tjelesne mase tumači za odrasle?

Ukoliko je BMI indeks malo iznad normalnog iznosa, odnosno iznosa za idealnu težinu, trebate unijeti promjene u svoju prehranu, trebate smanjiti unos kalorija i pojačati aktivnost odnosno kretanje. Trebali biste svaki dan barem jedan sat vježbati kako bi smanjili broj svojih kilograma.

Ako je vaš rezultat BMI kalkulatora ekstrem, bilo bi najbolje da se obratite svom liječniku i potražite savjete za poboljšanje vašeg zdravlja. Tada ste izloženi visokom riziku razvijanja raznih bolesti, što nije poželjno.

Za odrasle osobe, BMI se računa korištenjem standardnih kategorija težine koje su većinom jednake za muškarce i žene svih tjelesnih tipova i dobnih skupina.

Je li se BMI tumači na isti način za djecu i tinejdžere kao i za odrasle?

Iako se BMI računa na isti način i za djecu i tinejdžere i za odrasle, različito se tumači. Za djecu i tinejdžere BMI mora biti prilagođen njihovoj dobi i spolu jer se količina tjelesne masti mijenja s godinama i razlikuje se između dječaka i djevojčica. Ove razlike se moraju uzeti u obzir i BMI svakog djeteta ili tinejdžera se mora izračunati u postotku u odnosu s BMI rezultatima ostale djece ili tinejdžera te dobi. Tako će se lakše izdvojiti i liječiti ekstremi. Na primjer, BMI djevojčice koja ima 11 godina i prosječne je visine i teži 98 kilograma bit će 95% veći od BMI svih ostalih djevojčica slične dobi pa će se smatrati da ta djevojčica pati od pretilosti i da se mora više kretati i baviti se tjelesnim aktivnostima i pripaziti na unos pravilne prehrane.

Koliko je BMI dobar kao pokazatelj tjelesne masnoće?

BMI kalkulator – kako se izračunava?

Iako je BMI sjajan pokazatelj tjelesne masnoće, dvije osobe mogu imati isti BMI, ali razina njihove tjelesne masnoće se može razlikovati. Ovo je najbolje vidljivo ako usporedimo mišićavog sportaša i pretilog čovjeka koji se ne bavi redovitim vježbanjem. Sportaš će biti smješten u istu kategoriju kao i pretili čovjek zbog toga što je njegov BMI povišen jer njegovu tjelesnu težinu većinom čine mišići koji su teži od masti. Također, važno je napomenuti da žene imaju više tjelesne masti od muškaraca i starije osobe imaju više masti od mlađih odraslih osoba.

Ako se brinete oko svog rezultata BMI kalkulatora, obratite se liječniku ili odabranom ljekarniku koji će uz pomoć drugih zdravstvenih usluga obaviti zdravstvene procjene i procijeniti vaše zdravstveno stanje i rizike za određene bolesti.

Ako sportaš ili druga osoba s puno mišića ima indeks tjelesne mase iznad 25, smatra li se da ta osoba ima višak težine?

Prema kategorijama BMI kalkulatora, osoba čiji je rezultat iznad 25 se stavlja u kategoriju osoba prekomjerne tjelesne težine i smatra se da ima višak težine, ali to ne mora biti istinito u svakom slučaju. Sportaši i osobe koje puno vježbaju i time imaju puno mišićnog tkiva mogu imati visoki BMI zbog povećane mišićavosti koja je teža od tjelesne masnoće. Ako vas zanima spadate li u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, a redovito se bavite sportom, obratite se svom liječniku, koji će vam preporučiti što je najbolje za vas i vaše tijelo i pomoći će vam saznati je li vas BMI visok zbog mišićnog tkiva ili tjelesne masnoće.

BMI kalkulator - koje su zdravstvene posljedice pretilosti za odrasle?

Zdravstvenih posljedica pretilosti stvarno ima mnogo. Većina stanovništva danas ima problema sa tjelesnom težinom i većina ima prekomjernu tjelesnu težinu zbog sjedilačkog načina života i nepravilne prehrane. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju povećan rizik od mnogih bolesti i zdravstvenih stanja, koje uključuju dijabetes, kronične upale, probleme s disanjem i probleme sa spavanjem, kardiovaskularne probleme poput visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, mentalne bolesti i poteškoće s fizičkim funkcioniranjem. Sve ove bolesti mogu biti izbjegnute i rizici smanjeni s redovitim kretanjem i pravilnom prehranom.

BMI kalkulator - ostale mjere zdravog tijela

bmi

BMI je jako koristan alat i kalkulator za utvrđivanje stanja tijela pojedinaca i rizika za razvijanje određenih bolesti. Međutim, BMI kalkulator ne može odrediti dolazi li težina osobe od mišića ili masti i to se treba imati na umu pri izračunavanju. Ako sportaš s puno mišićnog tkiva ima viši BMI od osobe koja nije baš aktivna, to ne znači da su njegovi rizici za razvijanje različitih bolesti puno viši nego upravo suprotno, manji su nego za prosječnu osobu koja se manje kreće. Također, kardiovaskularne bolesti i visoki krvni tlak su bolesti koje će se najvjerojatnije pojaviti kod ljudi koji imaju dodatnu masnoću oko sredine trbuha, a ne na bokovima, odnosno po tjelesnoj strukturi odgovaraju „tipu jabuke“. Osobe koje imaju nakupine masnoća na bokovima i bedrima, odnosno „kruškoliki tipovi“, su manje ugrožene.

BMI kalkulator – nedostatci

Jedan od velikih nedostataka BMI kalkulatora jest to što ne uzima u obzir razliku između masti i mišića. Osoba koja ima veći udio mišića će naravno imati više kilograma jer su mišići teži od masti. Takve osobe su pretile prema BMI kalkulatoru, a zapravo su zdravije nego većina ostalih ljudi. Dakle, BMI kalkulator ne uzima u obzir razinu aktivnosti i sastav tijela.

BMI kalkulator se treba koristiti s oprezom i u slučaju pitanja, trebate se obratiti svom liječniku ili odabranom ljekarniku jer vam oni mogu pomoći u rješavanju svih zdravstvenih dilema. Pravilna prehrana i redovito kretanje se naravno uvijek preporučuju kao sjajni načini mršavljenja i održavanja idealne tjelesne težine.

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Indeks_tjelesne_mase
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Kilogram
  3. https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetska_zdravstvena_organizacija
  4. Keto dijeta – jelovnik, što jesti?

Posljednje ažuriranje 22/11/2020

Komentiraj