Ashwagandha — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) je biljka koja se koristi u Ayurvedi, tradicionalnoj medicini Indije. Njegov korijen ima konjski miris (na sanskrtu, ašva sredstva “konj” i gandha sredstva “miris”) i kaže se da daje snagu i muževnost konja. Koriste se razni dijelovi biljke, no najčešći u suplementima je ekstrakt njezinog korijena.

Koje su prednosti ashwagande?

Brojne studije sugeriraju da ima anksiolitičke (anti-anksiozne) učinke; studije uglavnom podupiru značajan učinak ashwagande u tu svrhu, a čini se da smanjuje razinu kortizola. Međutim, potrebno je više istraživanja prije nego što možemo imati veliko povjerenje u njega ili znati optimalnu dozu. Ashwagandha također može smanjiti nesanicu, umor i simptome depresije, ali nije dobro istražena u te svrhe.

Može povećati izlaznu snagu kod netreniranih subjekata tijekom vježbe s otporom i anaerobnog trčanja, ali ovo se zapažanje temelji na maloj količini istraživanja i potrebno je više. Može dovesti do malog smanjenja glukoze u krvi, krvnog tlaka i LDL-kolesterola, uz blago povećanje HDL-kolesterola. Osim toga, može umjereno povećati testosteron i kvalitetu sperme kod neplodnih muškaraca.

Koje su nuspojave i nedostaci ashwagandhe?

Čini se da je siguran, ali treba mu više dugoročnih istraživanja koja su posebno osmišljena za procjenu njegove sigurnosti. Kod nekih ljudi može uzrokovati blagu pospanost i sedaciju.

Mogu li uzimati ashwagandhu svakodnevno?

Na ovo je pitanje teško odgovoriti jer nam trenutno nedostaje puno dugoročnih informacija iz kliničkih ispitivanja. Zbog mogućih učinaka nalik na drogu na neurotransmisiju, teško je isključiti nenamjerne nuspojave ili gubitak potencije u dugoročnom razdoblju. Međutim, koje studije koje imamo općenito upućuju na to da se učinci Ashwagandhe na stres/tjeskobu kontinuirano poboljšavaju najmanje dva mjeseca nakon početka dnevne suplementacije. Nadalje, studije koriste Ashwagandhu svakodnevno, a ako studija pronađe učinak, najbolji način za postizanje istog učinka je oponašanje doze i rasporeda doziranja u studiji. Nije poznato hoće li pauze od Ashwagandhe ili uzimanje svaki drugi dan imati iste učinke.

Želim koristiti ashwagandhu?

Naši vodiči za dodatke daju vam nepristrane preporuke — na temelju istraživanja — koju možete odmah primijeniti kako biste poboljšali svoje zdravlje. Ashwagandhu možete pronaći u našem Stresu & Vodiči za dodatak tjeskobi i testosteronu.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj