Andrographis paniculata Supplement — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Andrographis paniculata, općepoznato kao ‘kralj gorčine,’ je biljka koja se tradicionalno koristi u ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Andrographis paniculata koristi se za liječenje prehlade. To je prilično učinkovito kada se uzimaju tri do pet dana nakon što se pojave simptomi. Međutim, postoje ograničeni ljudski dokazi za učinke ove biljke, budući da se istraživanja nastoje usredotočiti na kombiniranu terapiju Andrographis panikulata i Eleutherococcus Senticosus, također poznat kao sibirski ginseng, a ne na Andrographis paniculata samo po sebi.

Andrographis paniculata također je proučavan zbog njegovih učinaka protiv raka. In vitro (izvan tijela) ispitivanja i istraživanja na životinjama ukazuju na to Andrographis paniculata ima antiproliferativni učinak, što znači da je u stanju usporiti širenje stanica raka. Međutim, čini se da biljka ne može izazvati smrt stanica raka.

Bioaktivni sastojci iz Andrographis paniculata može se pratiti do jedne molekule diterpena zvane andrografolid.

Neke studije su otkrile da dugotrajno visoke doze Andrographis paniculata može uzrokovati toksičnost u testisima i jetri. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti učinci, budući da neke naknadne studije, koristeći iste metode, nisu uspjele ponoviti rezultate. Andrographis paniculata je dodatak koji obećava, iako se trenutno najčešće koristi za ublažavanje simptoma prehlade.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj