Ako ste na ketogenoj dijeti, možete li unositi više ugljikohidrata ako dodajete MCT ulje i dalje ostajete u ketozi?

"Ako ste na ketogenoj dijeti, možete li unositi više ugljikohidrata ako dodajete MCT ulje i dalje ostajete u ketozi?"

Ne. Ketoza se određuje glukozom u krvi. 100 posto većine dijetalnih ugljikohidrata završi s glukozom u krvi. 50 posto "viška" proteina završava glukozom kroz glokoneogenezu. 10 posto masti završava glukozom kroz sadržaj glicerola.

Povećavanje masnoće uopće nema utjecaja na ketozu. Ono što neizravno utječe na razinu glukagona. Glukagon je hormon koji izvlači masnoće iz skladišta, ali gotovo djeluje samo dok je u ketozi. Izvan ketoze razina glukagona se više odbija i smanjuje.

MCT ulje, s obzirom da je masno, uzrokuje izvlačenje više masti iz skladišta dok je u ketozi.

Postoji ograničenje. ako jedete gotovo sve kalorije iz masti I jedete dobro preko dnevne kalorije, tijelo počinje oslobađati inzulin kao odgovor na masnoću. Od nule do otprilike vaše dnevne kalorije unosa više masti dovodi do izvlačenja više masti iz skladišta. Otprilike vaše kvote kalorija pojedena masnoća počinje se nadmetati sa masnoćama izvučenim iz skladišta. Ljudi koji neprestano pitaju "ali što je s prehrambenom masnoćom?" odgovor je da je to slatko zaustavljanje, a ne očito.

Da bi vas mast izbacila iz ketoze, morate jesti gotovo dvostruko više od dnevnih kalorija i gotovo sve to jesti u masti.

Posljednje ažuriranje 15/12/2020

Komentiraj