Ako se svaka stanica na kraju zamijeni, zašto ostaju ožiljci? Zašto se ožiljak ne zamjenjuje redovnim tkivom?

Pa prije svega ta izjava je lažna. Na primjer, stanice koje oblažu mrežnicu vašeg oka nastale su rođenjem i nikada se ne zamjenjuju. Neke se moždane stanice nikad ne zamjenjuju dok se drugi dijelovi mozga neprestano obnavljaju. Koštanim stanicama treba 7 do 15 godina da se nadoknade. Stanicama u vašim organima, posebno onima koje oblažu vaš probavni trakt, treba oko 5 dana da se u potpunosti nadomjeste.

Ali vaše je tijelo više od gomile stanica. Na primjer, kosa se stvara u folikulu dlake, ali dalje od toga ne živi. Većina vaše kosti je gusti materijal koji nije živ, ali u njemu su integrirane žive stanice. Sjetite se školjke školjke ili puževe ljuske. Ljuska sama po sebi nije živa, ali dio je živog organizma.

Velik dio tijela sastoji se od tkiva koje tvore stanice ili ga stanice izlučuju ili je nusproizvod mrtvih stanica. Kost, na primjer, sadrži žive stanice, ali te su stanice odgovorne za stvaranje tvrde rešetkaste strukture koja postaje ono što mislite kao kost. Stanice su same poput školjke unutar školjke. Dok ste živi, ​​ta struktura prestaje rasti kad postanete odrasla osoba i puno materijala koji se taloži u koštanom tkivu ostaje tamo dok ne umrete. Zapravo kad slomite kost, slomljeni rubovi ostat će tamo sve dok ne umrete. Ali ono što se događa jest da žive stanice unutar kosti počnu lučiti želatinozni materijal oko prekida koji polako prekriva slomljene rubove. S vremenom se to nakuplja i počinje stvrdnjavati poput epoksida. Na kraju postane tvrda poput kosti, ali nije. To je poput koštanog ekvivalenta ožiljnog tkiva.

Mišićno tkivo također sadrži rešetku proteina koja mu pomaže dati snagu. Stanice živih mišića koriste ga kao skelu koja mišiću daje oblik. Zapravo možete upotrijebiti kemikalije za uklanjanje živih stanica i jednostavno ostavite skelu na mjestu. Ovaj se materijal ne zamjenjuje kad stanice umru i zamijene se, ali se prekomjerno nadopunjuje kako se istroši.

Posljednje ažuriranje 28/12/2020

Komentiraj