Ako pijete alkohol svaki dan i odlučite naglo prestati, možete li trpjeti ozbiljne simptome odvikavanja i ne biti ‘alkoholičar?’

Ovisi koliko ste popili. Fizička ovisnost o alkoholu i alkoholizam dvije su različite stvari, tjelesnu ovisnost zapravo je lakše liječiti, kaže iskusni oporavljeni pijanac. Poznavao sam alkoholičare koji su se svakodnevno trudili do litre votke dnevno, a ako to naglo zaustavite, možda je kobno, ali razmislite: ako niste alkoholičar, znači nemate prinuda da nastavite piti bez obzira na negativne posljedice, zašto biste htjeli popiti litru votke na dan, a kamoli svaki dan? Pokušajte, 22 injekcije votke na dan, možete li to učiniti? Nesezonski pijanac bio bi licem prema dolje nakon 5 ili 6.

Ali mogli biste se uklopiti u definiciju alkoholičara i piti puno manje, na vama je da odlučite, ali prvo pogledajte zašto pijete, zaista pogledajte. A ako pijete 2 ili 3 pića dnevno, vjerojatno možete prestati bez posljedica, 5 ili 6, možda ćete htjeti suziti da biste olakšali slijetanje, recimo pijte 4 sljedeći, 3 nekoliko dana nakon toga, a zatim 2 pije neko vrijeme dnevno, zajedno s brodom vode, i pobrinite se da se pravilno hranite i dovoljno spavate. A onda pogledajte zašto vam je alkohol važan koliko i jest, u odgovorima može biti mnogo vrijednosti.

Posljednje ažuriranje 14/12/2020

Komentiraj