Ako na drugim mjestima još ima masnoće na trbuhu i masti, bi li to predstavljalo zdravstveni rizik? Budući da se ne radujem atletskom tijelu, bi li idealna težina BMI bila izvrsna metoda?

Randall je u pravu, BMI je užasna, zastarjela metrika kondicije. Međutim, to je prilično točna metoda za procjenu tjelesne masti za oko 98% odraslih. To bi mogao biti razlog zašto je metoda klasificiranja težine BMI preferirani način u većini medicinskih ordinacija. Za većinu profesionalnih bodybuildera daje pretjerane procjene, dok za mnoge neatletske, sjedilačke tipove daje prema procjenama tjelesne masti. Na primjer, jedno je istraživanje otkrilo da je 1/3 Amerikanaca s „normalnim“ BMI zapravo imalo prekomjernu tjelesnu težinu i pretilu razinu tjelesne masti.

Čak i s tim slabostima, američka vojska i dalje koristi BMI za donošenje odluka o prijamu zbog svojih studija koje su pokazale da je za većinu novih regruta jednostavan, brz, učinkovit i točan.

Zahtjevi za vojni BMI | Livestrong.com

Dobro je poznato da trbušna masnoća predstavlja veći zdravstveni rizik od većine masnoća drugdje na tijelu. Iz tog razloga, ako zakažete BMI, mornarica ima druge metode da vas potencijalno uvuče. Kao što vidite na poveznici, morate biti više nego samo malo prekomjerne težine da vas vojska ne bi uzela. Ako to ne uspije, pokušajte s ovim. Kalkulator američke mornarice - Kalkulator tjelesne masti

Ako ne uspijete to dvoje i još uvijek želite da metoda pokaže da nemate prekomjernu težinu, isprobajte Omjer struka i bokova. Vjerojatno to nije više, niti manje statistički opravdana metrika kondicije, jer svi oni pokušavaju procijeniti tjelesnu masnoću, a ne kondiciju.

Ako želite znati kondiciju, pokušajte pretrčati kilometar i pogledajte koliko ste brzi u usporedbi s drugima oko vaše dobi i spola. Također možete imati rutinsku fizičku aktivnost i pustiti liječnika da prosudi vašu kondiciju.

No, vratimo se različitim načinima procjene tjelesne masnoće. Iako neki ljudi ne uspijevaju, imaju visoke procjene tjelesne masnoće na jednom testu, na drugom mogu testirati nisko. Ne postoje pravila koja procjena vaše količine tjelesne masti morate koristiti. Bilo za koga se odlučite, svakako želite razmotriti masnoće na trbuhu, njihov učinak na zdravlje i ukupnu tjelesnu masnoću.

Posljednje ažuriranje 15/01/2021

Komentiraj