7-Keto DHEA dodatak — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

7-oksodehidroepiandrosteron (7-okso DHEA i poznatiji kao robna marka 7-keto) jedan je od tri oksigenirana metabolita dehidroepiandrosterona, a ova tri oksigenirana metabolita međusobno se pretvaraju, ali se ne pretvaraju natrag u roditeljski DHEA; 7-keto suplementacija je način da dobijete ova tri oksigenirana metabolita bez upotrebe suplementacije DHEA, a DHEA može stvarati androgene i estrogene hormone putem alternativnog metaboličkog puta (u kojem 7-keto ne sudjeluje).

Poznato je da suplementacija 7-keto uglavnom nije hormonalna; može utjecati na metabolizam steroida, ali točan način na koji to čini nije u potpunosti razjašnjen. Čini se da ima mehanizme protiv kortizola jer su enzimi koji aktiviraju kortizol (iz relativno neaktivnih prekursora kortizona i kortikosterona) isti koji međusobno pretvaraju ove oksigenirane metabolite. Iako se čini da je antikortizol po svojim mehanizmima, nema dovoljno dokaza koji podržavaju ove mehanizme u tijelu nakon oralne suplementacije.

Studije koje koriste 7-keto suplementaciju imaju tendenciju da zabilježe povećanu brzinu metabolizma kasnije tijekom razdoblja ograničenja kalorija (što je sekundarno u odnosu na smanjenje stope pada brzine metabolizma povezanog s dijetom i postaje relativno povećanje), iako je količina podataka o tome prilično minimalan ako izuzmemo studije s mogućim sukobom interesa ili one koje koriste 7-keto uz mnoštvo dodataka.

Čini se da je 7-keto donekle obećavajuće nehormonsko sredstvo za sagorijevanje masti, ali zahtijeva više dokaza o obje ove tvrdnje.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj